Бундестагът отново избра Меркел за канцлер на Германия

Това вероятно ще бъде нейният последен мандат, а сигнал за това бяха изключително трудните и безпрецедентно дълги преговори

Бундестагът отново избра Меркел за канцлер на Германия

Снимка: БТА

Германският парламент гласува „За“ четвърти мандат на Ангела Меркел начело на най-голямата икономика в Европа. Световните агенции изтъкват, че ако изкара следващите три години и половина начело на държавата, тя ще бъде лидерът, управлявал най-дълго обединена Германия.

Изтъква се обаче, че това вероятно ще бъде нейният последен мандат, а сигнал за това бяха изключително трудните и безпрецедентно дълги преговори между партиите за съставяне на правителство. Наложиха се много компромиси и отстъпки, за да има германия работещо правителство.

„За“ Меркел гласуваха 364 депутати, 315 бяха „Против‘, а 9 гласуваха с „въздържал се“. Бундестагът преизбра Меркел за канцлер 171 дни след парламентарните избори на 25 септември.

„Приемам гласуването“, каза 63-годишната Меркел пред Бундестага след гласуването.

Управляващата коалиция, която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, традиционния му баварски партньор Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) разполага с общо 399 места в 709-членния Бундестаг.

При гласуването в Бундестага дойдоха и майката на Меркел - 89-годишната Херлинд Каснер (вляво) и съпругът на канцлера Йоаким Зауер (вдясно с очилата).


Коментари: 0