Бурята у нас причини сериозни щети

Счупени покриви и прозорци, прекъснато електроснабдяване, паднали дървета представят картината днес

Бурята у нас причини сериозни щети
Ранени от паднали дървета и предмети, изпотрошени билбордове, покриви и балкони, прекъснато електроснабдяване, затворени пристанища и спрели работа мини. 

Така може да се обобщи картината от последното денонощие, която се случи заради ураганния вятър със скорост между 22 и 27 метра в секунда. Оранжев код за опасност бе обявен в 14 области в страната. 

По информация на МВР са пострадали двама души, жертви няма. 

Част от конструкцията на мола на столичния бул. "Черни връх" е била съборена от вятъра, съобщи ръководителят на звеното за аварийно-спасителни на Столичната община Красимир Димитров, цитиран от Mediapool. Той заяви още, че са постъпили множество сигнали за неработещи светофари в София, отнесени билбордове, табели и знаци, опасно надвиснали ламарини, дървета, които са паднали на уличното платно и пречат на движението на автомобилите.

Сериозни поражения са били нанесени на Ботаническата градина на БАН в София. Оранжерията, в която се отглеждали най-много тропически растения, е останала с изпотрошени стъкла. 

Драма имаше с три самолета, които не можаха да кацнат на столичното летище. Наложи се два от тях да се приземят в Пловдив, а третият бе пренасочен към Букурещ. Пристанищата във Варна и Бургас бяха затворени. 

Хиляди хора в районите на София, Дупница, Елин Пелин, Своге, Самоков, Вършец и Враца останаха за известно време без ток. Само в Западна България са били ангажирани 100 аварийни екипа, за да се справят с повредите. 

Силните въздушни пориви доведоха до спиране на работата в "Мини Марица-изток", където въглищата се добиват по открит способ. Силата на вятъра е достигала от 24 м/сек до 97 км/час. 
Коментари: 0