България е сред 4-те в ЕС с най-малък икономически спад в коронакризата

Най-сериозно е засегната икономиката на Великобритания, Испания и Франция

България е сред 4-те в ЕС с най-малък икономически спад в коронакризата

Снимка: Unsplash

3389 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

България е сред четирите държави в Европейския съюз с най-малък спад на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие на 2020 г., когато бе усетен най-тежкия удар от коронакризата до момента. Само три страни от Блока отчитат по-малък икономически спад от този в България. Това са Литва, Финландия и Полша, показват експресните данни, събрани от европейската статистическа служба Евростат. На тримесечна база обаче България се нарежда на десето място по най-слабо икономическо свиване.

Според статистиката на годишна база икономическият спад на брутния вътрешен продукт на България е по-малък дори от този на Швеция, която стана известна със стратегията си да не въвежда ограничения, за да спаси икономиката си.

Средно за Европейския съюз статистиката отчете годишен спад от 14.1% за периода април – юни, докато този в еврозоната е по-висок – 15%. Най-сериозно е засегната икономиката на Великобритания, Испания и Франция.

Икономическото свиване е и далеч от предходните най-резки такива и като цяло е най-рязкото от 1995 г., когато започва да се събира тримесечната статистика за БВП от Евростат.

Пазарът на труда в Европейския съюз също показва сериозно влошаване, въпреки множеството държавни схеми за запазване на заетостта в страните членки. Броят на заетите лица намалява с 2.8% в еврозоната и с 2.6% в целия Европейски съюз през второто тримесечие спрямо предходното. На годишна база заетостта намалява с 2.7% в ЕС и малко по-осезаемо в еврозоната – с 2.9%. Това също е най-големия спад в ЕС, откакто започва да се събира статистиката през 1995 г.

Подкрепи Economic.bg