Испания затваря всички нощни барове и дискотеки

Забранява се да се провеждат срещи на повече от 10 души

Испания затваря всички нощни барове и дискотеки

Снимка: Pixabay

Испанското правителство взе решение да се затворят всички нощни клубове и барове в страната, в опит да забави разпространението на коронавируса, заяви в петък министърът на здравеопазването Салвадор Ила.

Той също така обясни, че всички ресторанти и заведения към хотели ще трябва да поддържат 1.5 метра разстояние между хората и ще трябва да затворят до 1 ч сутринта, без да допускат нови посетители да влизат след полунощ. 

Друга забрана е тютюнопушенето в открити райони, когато е невъзможно да се поддържа безопасна дистанция.

Ила също заяви, че се забранява да се провеждат срещи на повече от 10 души и предупреди специално младите хора да не се събират навън, за да пият алкохол.

Предприетите мерки са общо 11 на брой и засягат най-вече нощния живот. 

„През последните седмици нараства броят на огнищата“, обясни министърът на пресконференция в петък. „Съобщавам, че за първи път решихме да предприемем координирани действия по отношение на общественото здраве и че тези мерки са приети единодушно.“ Под единодушно той има предвид, че ограниченията са приети от всички региони в страната, след среща с техните здравни служители.

Днешното съобщение идва след като последните данни, публикувани от здравното министерство в четвъртък, показаха влошаваща се ситуация. Испанските региони съобщиха за 2 953 нови коронавирусни инфекции, открити през последните 24 часа в четвъртък. Общият брой на заразените в страната към четвъртък достигна 337 334 от началото на пандемията.

Коментари: 0