България може да задължи пристигащите от чужбина да са с поставена ваксина

Това би било желателно, ако 70% от населението се ваксинира

България може да задължи пристигащите от чужбина да са с поставена ваксина

Снимка: Economic.bg/Архив

23918 ~ 1 мин. четене

България може да въведе задължение пристигащите от чужбина да имат поставена ваксина, за да влязат в страната. Това се разбра от изказване пред БНР на назначения за председател на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Коронавирус в България

Това би било желателно. Смята се, че ако 70% от населението е ваксинирано, то тогава по принцип се получава т.нар. колективен имунитет и при постигането му, не би било правилно да го провокираме с допускането на неваксинирани лица, които не знаем откъде идват“, коментира Гигов.

Според него при положение, че много страни предприемат такива мерки, то тогава може да се получи световен колективен имунитет.

Гигов добави, че първите ваксини се очаква да пристигнат в България на 27, 28 и 29 декември. Веднага след това ще започне ваксинирането на всички желаещи, които работят на първа линия, независимо от празниците, които предстоят.

Професорът потвърди, че първоначално ще пристигнат само 125 хил. ваксини. Това означава възможност за ваксиниране на около 60 000 души, понеже за всеки ваксиниран ще се използват две дози.

Подкрепи Economic.bg