Българската икономика: Изпитанието продължава

Новата реалност вече ни връхлита. Време е да предприемем действия, които да ни предпазят от голямата разруха

Българската икономика: Изпитанието продължава

Снимка: Pixabay

2309 ~ 6 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Пандемията преобръща икономиката, компаниите, хората. Стрес тест е най-слабото, което може да кажем за случващото се. Трансформация, изпитание, адаптация - са други думи, с които описваме тази внезапно връхлетяла ни промяна. Един ураган минава и заминава, но Ковид-19 продължава да разрушава. Ако ние не управляваме промяната, промяната ще управлява нас…

Дошъл беше моментът за поредната циклична икономическа криза и за рецесия, но сега всичко приписваме на Ковид-19. Помощ – кой ли не иска помощ, но откъде идват тези пари? Дали това наистина е жизненоважна подкрепа, или в по-голямата част е разхищение? И ако просто чакаме пандемията да отмине, а дотогава гледаме само как да се задържим над водата, то има голяма опасност да се сбъдне прогнозата на един наш икономист, който предупреди, че проблемите ще се задълбочават и Европа ще се превърне в бавен континент с музейни експонати. Искаме ли опитно да установим дали само с харчене и дефицити държавите може да вървят напред? Или ще търсим възможностите, които ще ни дадат конкурентно предимство утре?

Маските, с които се крием от Ковид-19, няма да ни предпазят от новата реалност, която вече ни връхлита…

Предлагаме две мнения: поглед към България отвън, както и отвътре навън.

Евгений Генчев:

Дръжте очите си отворени

Фирмите и правителствата са подложени на два теста – стратегически и политически

Евгений Генчев е собственик на консултантската фирма Human Work Dynamics в Далас, Тексас. Той е доцент по мениджмънт, бил е завеждащ Катедрата по международен бизнес в университета Нортуд в САЩ. Инструктор по ветроходно плаване и съветник към българския Клъстер Аерокосмически технологии, изследвания и приложения. 

Сега светът е в период на...

… ускорени промени в повече сфери на живота и бизнеса.

Глобалната икономика е подложена на...

Това е просто едно абстрактно понятие.  По-точно фирмите и правителствата, които съставляват тази глобална икономика, са подложени на два теста – стратегически и политически.  Ще видим дали са си научили уроците.

Американската икономика преживява...

…по-видимо това, което преживява ежедневно от десетилетия. Като водеща икономика, нейните водещи сектори и фирми определят правилата и печелят от иновациите, които внедряват. А изоставащите сектори и фирми започват да страдат по-рано, отколкото изоставащите сектори и фирми в другите икономики.

На фона на случващото се по света бизнесът в България...

По света хората, фирмите и институциите стават все по-конкурентоспособни.  Бизнесът –  но нека бъдем конкретни – собствениците и ръководителите на фирми в България – трябва да започнат да се учат как се прави бизнес. Разбира се, че има изключения, но като цяло българските фирми имат доста изкривени представи. Това води до ниска продуктивност, ниски доходи, нисък и изоставащ стандарт на живот. 

На управляващите в България, които определят курса на противоепидемичните и спасителните мерки, бих препоръчал...

В краткосрочен план – да излязат в отпуска.  В дългосрочен – силно намаляване на централната власт за сметка на местното самоуправление.  Позволено е да мечтаем, нали?

На бизнеса, който търси начини да съхрани дейността си, бих казал:

Намалете разходите и създайте нови или различни приходи. Бизнесът не е чак толкова сложно занимание, но все пак изисква предприемаческо мислене и отвореност към нови идеи.  А също и познание на това как се прави бизнес – как да мислиш за нуждите на своите клиенти, как да организираш и ръководиш екип, в кои аспекти и функции на фирмата си да инвестираш и т.н.

Съветът към онези, които са готови да направят всичко, за да продължат да се развиват...

Дръжте очите си отворени и обръщайте внимание на реалността. И не спирайте да се учите, без значение на възраст, занаят, индустрия.

Глобализацията и международните икономически отношения...

… спомагат за разпространение и на вируси, и на ваксини. 

"Цената" на тази пандемия...

Безсмислените жертви и ненужните икономически проблеми заради неорганизирани и некомпетентни държавни институции в много държави.

За мен като консултант създалата се ситуация...

… е изключително поучителна.

Най-важният икономически урок, който пандемията ни даде...

Че държавата основно пречи на хората и бизнеса.

Топ 5 на най-засегнатите индустрии… Ниши, които се отварят...

Такива обобщения са забавни, но не и полезни. Ако плавате с яхта в Егейско море то новините за топлия бриз на Сейшелите или за урагана, който помита Карибите, са без значение за вас.  Често гледаме на макро ниво за оправдание, когато не можем или не знаем как да реагираме в нашата сфера на действие. По-конструктивният подход е да наблюдаваме поведението и нуждите на своите клиенти и да мислим как може да задоволим техните променящи се нужди в променящите се обстоятелства. Това изисква да се съсредоточим и да мислим какво е полезно и добро за другите.  Вие сами ще откриете новите ниши във вашето полезрение, няма кой друг да го направи вместо вас.  

Пандемията парализира света, защото…

Реагираме неадекватно. Донякъде това е от фундаментално неразбиране на концепцията за риск и управление на риска, но и различните държави направиха различни грешки, като в повечето случаи приложиха стриктни мерки там, където нямаше ефект, и не предприеха мерки, където би имало полза. Натрупаните погрешни стъпки имат лавинообразен ефект и сега всички страдаме.

Когато пандемията бъде овладяна...

Най-вероятно ще я забравим, както и ненаучените уроци от нея. 

Людмил Стойчев:

Пандемията има мобилизиращ ефект

Българската икономика преживява стрес, но като цяло спадът през 2020 г. не е голям

Людмил Стойчев е управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co. Агенцията за пазарни и бизнес изследвания съществува от 29 години. Екипът следи и макропоказателите на страната, като се правят сравнения с данните от предходни години.

Българската икономика преживява...

… много силен стрес. Не е ясно каква част от мениджмънта е подготвен за това. Не е ясно и какви са плановете на компаниите за дигитализация, която би направила бизнеса по-конкурентоспособен.

На фона на случващото се по света...

Приятна е изненадата от макропоказателите на България, свързани с потребление и данъчни приходи. Добро впечатление прави, че правителството не намали разходите за персонал. Издръжката на обществения сектор е главозамайваща и  е добре, че данъчните приходи не изостават. Бюджетният дефицит за 2021 е смущаващ, но ще има драма само ако фирмите не си платят данъците, които са заложени.

2020 г. приключи…

…сравнително добре. Спадът на БВП се очертава да е 4-5%. По текущи цени БВП ще е по-малък с около 1 млрд. евро - за разлика от западните икономики, които бележат сериозно свиване. Спадът на държавния бюджет ще е с 1-2%, което показва, че бизнесът е изпълнил задълженията си, че компаниите пазят хората си, че държавата като работодател не е намалила разходите си за издръжката на персонал. Като цяло през 2020 икономиката ни не много засегната от пандемията, като изключим някои ключови индустрии и сектори. Тази криза не е така страшна, както беше през 1996 г. или през 2008, нито пък през 2014 г.

Спадът не е толкова голям…

Заради добрия мениджмънт и комуникацията с европейските ни партньори, но и заради сравнително добре направения баланс. Компаниите са коректни данъкоплатци. Правителството не увеличи данъците, макар да имаше подобни призиви. Програмата „60/40“ също помогна, като тя донесе около 0,6% от БВП. Това можеше да е поне 1%, но трябваше по-висока подкрепа.

Работните заплати…

Общественият сектор има по-големи сили от частния да увеличи възнагражденията.

Управляващите в България, които определят курса на противоепидемичните и спасителните мерки...

Предпазливи са. Не рискуваха с по-голяма сума да подпомогнат бизнеса. Но може би са оставили риска за 2021 г., когато са изборите. И никак не е ясно как ще се събират приходите и кой след изборите ще управлява разходната част на бюджета.

На бизнеса, който търси начини да съхрани дейността си...

Най-вероятно консервативните планове и гъвкавото наемане на хора ще е от полза. Препоръчвам да се кандидатства и по правителствените програми за подкрепа. Има бизнеси с нездрава основа, които трябва да се преструктурират. Нека се търси нормалния път към клиента и пазара и да ни си разчита на непазарни механизми.

"Цената" на тази пандемия...

Тя се измерва с човешки живот и това е най-високата цена. Другото е поправимо.

За да тръгне икономиката нагоре, има нужда от…

… синергия и взаимопомощ. Синергията е наистина ключов фактор за излизане от тежката ситуация.

Най-важният икономически урок, който пандемията ни даде...

Всяка компания има нужда от правилна основа. От съществено значение е отношението към хората, с които се работи, както и отношението към клиентите, наличието на добри продукти и услуги. Най-силни са уроците, които идват, след като свършат лесните пари. Прави впечатление, че в България малко фирми си поставят цели, а без тях нещата са оставени на свободно плуване и свободно падане.

Необходимостта от бизнес информация…

Мнозина смятат, че тя се намира свободно в интернет. Добрите бизнес резултати се крепят на информирани решения. Ние може да сме точният информационен партньор на всеки бизнес.

В ерата на фалшивите новини достоверната информация…

… е труднодостъпна, но тя е основата за правилното управление на бизнеса.

Възможностите, които се разкриват...

… са неограничени. Но финансирането е слабо, което изисква да се намесят институции и фондове. Българите, които се завръщат от чужбина, ще подпомогнат процеса на възстановяване.

Когато пандемията бъде овладяна...

Очаквам икономиката да тръгне нагоре. Много микрокомпании дотогава ще изпитат проблеми.

Ефектът на пандемията е…

Мобилизиращ.Подкрепи Economic.bg