Българските фирми започват да се съзвземат от икономическия шок

Все по-малко компании съкращават служители, намаляват и тези в режим „хоум офис“

Българските фирми започват да се съзвземат от икономическия шок

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

Все по-малко фирми въвеждат дистанционна форма на работа, намаляват възнагражденията на служителите си и пристъпват към съкращения. Успоредно с това все по-малко от предприятията отчитат спад на приходите от продажби на месечна база. Това показват данните от проучването на Националния статистически институт (НСИ) за месец юни сред фирмите в условията на въведената извънредна епидемична обстановка.

Наполовина са се свили фирмите, които са пуснали в дистанционна форма на работа своите служители, през месец юни спрямо април – единственият пълен месец, в който България бе в извънредно положение. За първи път от четири месеца насам делът на предприятията, чиито служители работят в т.нар. „хоум офис“, пада рязко под 20% до 12.7%.

Успоредно с това намалява и делът на фирмите, чиито служители ползват платен и неплатен отпуск, въпреки че сезонът е ваканционен. Спад се наблюдава и при фирмите, които решават да намалят възнагражденията на персонала си – делът им намалява на 4.7% от 8.2% през април, когато бе достигнат връх по този показател. 

През юни се наблюдава и спад в броя на компаниите, които се възползват от държавната мярка за запазване на заетостта – „60/40“, чийто най-силен месец бе май. Все по-малко фирми освобождават или съкращават персонала си, а все повече наемат нов такъв, показват данните от статистиката.

В краткосрочен план – 1 месец напред – основната част от работодателите очакват да задържат нивото си на персонал без промяна, а 10.9% прогнозират да се намали. Под 3% от тях смятат, че той ще се увеличи. В сравнение с месец по-рано очакванията на фирмите остават почти без промяна.

Месец юни е най-успешен за фирмите за изминалите четири месеца и по-други параметри. През изминалия месец е достигнат най-високия дял на фирми, чиито приходи от продажби растат на месечна база – 22.2%. Една трета от фирмите обаче заявяват, че постъпленията им от продажби намаляват спрямо май, но все пак това е най-ниският процент от март насам, откогато НСИ води статистика за фирмите в условията на извънредно положение.


Затрудненията в секторите „Култура, спорт и развлечения“ и „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ продължават, като през юни те отчитат спад с малко над 35% в приходите от продажби на месечна база.

Коментари: 0