Бюджет 2016 подкрепя растежа

Нямаме надеждни инвеститори, затова борсите страдат от свръхликвидност, заяви Владислав Горанов

Бюджет 2016 подкрепя растежа

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Илия Лазаров

„Бюджетът има пасивна роля за ръста на икономиката. Погледнато доктринално, той подкрепя растежа”. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на дискусия от кампанията „ДА! На българската икономика”.

Събитието се проведе в хотел „Маринела”, в него взеха участие политици, представители на бизнеса, държавната администрация, дипломати и медии, предаде репортер на Economic.bg.

„Отговорността на всяко правителството е да подобри ефективността на разходите, иначе бюджетът ще се окаже лош”, коментира Горанов.

„Вярвам, че България ще се възползва от предимствата си и темповете на растеж ще продължат да се покачват”, каза той. Според него стабилността ще доведе до повече разходи в икономиката.

Финансовият министър говори и за капиталовия пазар. Според него проблемът на българската борса е, че нямаме инвеститори, които да спечелят доверието и затова „страдаме” от свръхликвидност. Проблемът с капиталовия пазар ще се разреши тогава, когато се реши проблемът с размера на икономиката и нейния растеж.   

Горанов е наясно, че у нас има много инвеститори, които няма къде да инвестират. Но големият проблем е ниското ниво на икономическо развитие.

Що се отнася до общата конструкция на данъчната ни система и стремежът да се върви към облагане на действителното потребление, Горанов поясни, че преобладаващите косвени данъци у нас са полезни, защото запазват ниската цена на труда и капитала.  

Горанов коментира механизмите за облагането на МПС. Ефектът от тях е пропорционално разпределение на разходите на старите и нови автомобили, което трудно се преглъща от потребителите. „Бихме могли да помислим за промяна на механизма за облагане на МПС”, заяви той. Това трябва да се съобрази с условията на българския пазар, както и тези в политиката.  

Коментари: 0