Бюрокрацията при издаването на разрешително за строеж оскъпява имота

Столична община не защитава напълно интересите на гражданите, смятат от Асоциацията на строителните предприемачи

Бюрокрацията при издаването на разрешително за строеж оскъпява имота
Автор: Вероника Тонева
Административните спънки и неоправдано дългите срокове за издаването на разрешително за строеж оскъпяват крайния продукт, което не защитава интересите на гражданите. Около това становище се обединиха представители на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) на медийна закуска днес. Според тях периодът между 2019 и 2020 г. е оптималното време за приемане на нов Общ устройствен план на София, който да гарантира улесняване на процесите за реализиране на нови проекти.

„Започнатите преговори и обществени обсъждания на промените в ОУП на София са стъпка в правилната посока. Не бива да се пренебрегва ключовото значение на инвестиционната активност по райони. Тежките административни процедури създават предпоставки за напрежение между инвеститори и граждани и затрудняват реализирането на нови проекти“, заяви Георги Шопов, председател на Управителния съвет на НАСП.

Основен проблем на работата на администрацията е неспазването на сроковете, което прави строителния процес тромав, смятат от Асоциацията. Те дадоха пример как 3 месеца са били нужни на Столична община да назначи приемателна комисия. 

Като минус в сегашния ОУП от Асоциацията отчитат липсата на рамкова програма, т.е. Общината да излезе с времеви график, в който да бъдат дадени срокове за изграждане на инфраструктура в различни райони.

Развитието на транспортната мрежа очаквано разшири фокуса на купувачите при избора на район на живеене, отчитат от НАСП. 

„Засилва се интересът към квартали като Хаджи Димитър и Овча купел, които доскоро са пренебрегвани от купувачите заради отдалечеността си и по-слабо развития транспорт. Със строежа на третата линия на метрото обаче се увеличават запитванията, с което расте и инвестиционната активност в тези райони“, коментира Аспарух Делев, член на НАСП.
Коментари: 0