Американският регулатор разследва Danske Bank за пране на пари

Проверката идва два дни, след като финансовият регулатор в Естония нанесе удар по датската банка

Американският регулатор разследва Danske Bank за пране на пари

Снимка: Wikimedia

Комисията по ценни книжа и борси (SEC) в САЩ е започнала разследване срещу Danske Bank за пране на пари. Регулаторът е изпратил на датската банка уведомително писмо за започналата проверка, пише Reuters.

Така скандалът, че финансовата институция може да е съдействала в „изпирането” на нелегално придобити средства, който бушува на международно ниво, се задълбочава. Danske подлежи на разследване в няколко други държави – Дания, Естония, Франция и Великобритания.

Заплахата на банката да ѝ бъдат наложени глоби от няколко места постоянно обезценява акциите ѝ, чиято цена от март миналата година насам е паднала почти наполовина. Към 13:40 ч. българско време поевтиняването им за деня пък беше почти 4%.

Проверката на SEC допълва друго криминално разследване срещу Danske, започнато от американското правосъдно министерство също за пране на пари. Подозрението е, че банката през естонското си дъщерно дружество е „изпрала” над 200 млрд. евро от Русия, бивши социалистически републики и от други държави.

Новото разследване в САЩ идва само два дни, откакто естонският финансов регулатор направи безпрецедентната стъпка да поиска Danske да затвори клоновата си мрежа в Естония и да изплати депозитите на клиентите си в срок от осем месеца. Така естонският регулатор на практика попречи на плана на датската банка да смали, но да запази, бизнеса си в Естония.
Коментари: 0