Цената на златото отново се покачи

Петролът поевтиня отново в резултат на срещата на ОПЕК

Цената на златото отново се покачи

Снимка: Unsplash

1072 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Четвъртък бе поредния зелен ден за американските фондови пазари. Позитивните отчети за печалби на Уолстрийт продължиха, като инвеститорите посрещнаха добре новината за продължаващата чип криза, което тласна технологичния сектор нагоре. По-голям от очакваното спад в седмичните молби за помощи при безработица също помогна на биковете на пазара. Консуматорският сектор, както и част от здравния, бяха сред водачите за деня редом с представители на NASDAQ, който напредна с 0.81% до нов рекорд от 15 940.31 пункта. S&P 500 също се покачи с 0.4% до връх от 4 680.06 пункта, докато Dow Jones намаля за деня с маргиналните 0.09%.

В Европа немският DAX също постави рекорд от 16 029.65 след ръст от 0.44%, като беше подпомогнат главно от силните приходи за последното тримесечие на Deutsche Post. FTSE 100 също се увеличи, но с 0.43%, след като централната банка на Острова остави основния лихвен процент непроменен.

Нефтът поевтиня отново в резултат на срещата на ОПЕК и решението на страните-членки да не променят квотата петрол на пазарите, за ущърб на страните-вносителки. Най-близкият фючърсен контракт на WTI се търгува на цени от 79.39 USD за барел.

Златото отново скочи след спад в доходността на щатските облигации и увеличаващата се работна ръка в Щатите, която сама по себе си може да увеличи цялостния инфлационен натиск – тройунция се търгува на цени от 1 791 USD.  

Акценти днес

Икономически данни – Промяна в заетостта в неселскостопанския сектор на САЩ

Днес ще бъде спокоен ден откъм икономически данни, като на обяд ще разберем данните за продажбите на дребно в Еврозоната за септември, както и нивата на заетост в неселскостопанския сектор на САЩ и безработицата в страната в ранния следобед.

Инструмент на фокус

Twitter

Акциите на компанията така и не успяха да превземат повторно върха, постигнат през лятото, и от тогава са в бавен, но постоянен низходящ тренд. Съпротивата около 70 USD е видима, като дори след последния опит за траен пробив през лятото движенията надолу се засилиха, преминавайки под 50-периодната експоненциална пълзяща средна. По-сериозна подкрепа има около 50 USD, но бавният Стохастик ни показва, че се намира дълбоко в препродадените стойности. Ако видим позитивно движение нагоре, то 50 ЕМА е първата цел.

USD/CHF

Валутната двойка се намира в моментен низходящ тренд, след като нивата около 0.94 и 0.93 CHF не се харесаха на търговците. Наблюдаваме движения отново под 50 ЕМА, които винаги са се задълбочавали щом преминат пълзящата средна. За биковете позитивното е, че се намираме на сериозна локална подкрепа, както и че RSI индикатора ни показва, че сме в препродадените стойности. Ако сегашното ниво на издържи на натиска, въпреки силния долар, то следващата възможна подкрепа може да бъде открита около 0.8920 CHF.

Nat. Gas

Най-близкият фючърсен контракт на природния газ продължава с високата си волатилност и непредсказуемост точно преди силния за суровината зимен отоплителен сезон. Последните проверки на запасите сочат към доближаване към 5-годишната средна стойност на запасите, което успокои страстите около високите цени и потенциалния недостиг за задаващата се зима в САЩ. Мечи движенията могат да се задълбочат, ако ноември месец не се окаже достатъчно студен, което бе причината и за спада около 6.200. Виждаме и как MACD индикатора е отразил последния ръст, сравнен с този достигнал 6.5 USD; допълнително, линиите на индикатора са все още пресечени в полза на продавачите. 50 ЕМА съвпада със сериозна подкрепа, при която биковете на пазара не позволяват суровината да падне под 5 USD.

Nikkei 225

Индексът на най-големите 225 компании се радва на изключително силно четвърто тримесечие, отскачайки така предвидимо от долната граница на ценовия тунел. 50 ЕМА от съпротива е вече подкрепа, а начина, по който цената отново набира сили от септември до сега, вдъхва оптимизъм, че горната граница от около 30 760 пункта най-сетне ще бъде пробита. Купувачите все пак трябва да обърнат внимание на бавния Стохастик и факта, че се намираме в прекупените територии – и по-скоро да сравнят сегашната стойност с тази от преди последния спад, която също е била в прекупените нива.

 Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.htmlПодкрепи Economic.bg