Цените на петрола падат заради опасения за слабо търсене

ОПЕК все още прогнозира ръст на търсенето през следващата година, но нарастването ще е по-малко от очакваното преди месец

Цените на петрола падат заради опасения за слабо търсене

Снимка: БТА

376 ~ 1 мин. четене

Цените на петрола се свлякоха в сряда поради опасения, че търсенето на гориво ще продължи да отслабва, тъй като нарастващите случаи на коронавирус в цяла Европа и в САЩ, най-големият потребител на петрол в света, могат да попречат на икономическото възстановяване.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви в месечния си доклад във вторник, че търсенето на петрол през 2021 г. ще нарасне с 6.54 млн. барела дневно до 96.84 милиона барела. Това обаче е по-ниска прогноза с 80 000 барела от оценката, направена преди месец. Това е в резултат от икономическите дислокации, причинени от пандемията от коронавируса.

Фючърсите на суровия петрол Брент за декември паднаха с 0.3% до 42.33 долара за барел, докато американските фючърси на лекия американски суров петрол (WTI) спаднаха с 0.3% до 40.09 долара.

Ръководителите на два от най-големите световни производители на петрол - руският президент Владимир Путин и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, обсъдиха в телефонен разговор текущата ситуация на енергийните пазари, съобщи Кремъл във вторник.

ОПЕК+ ще се придържа към плановете си да ограничи съкращенията в производството на петрол от януари, заяви Сухаил ал Мазруей, министър на енергетиката на Обединените арабски емирства.

„Цените на суровините изглеждат много уязвими, тъй като коронавирусът продължава да се разпространява като пожар в цяла Европа и да се увеличава в САЩ“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

От гледна точка на предлагането, добивът на суров петрол в Мексиканския залив продължи да се възстановява четири дни, след като ураганът „Делта“ се удари сушата, като затворените платформи вече са 44% от всички, докато ден по-рано делът им беше 69%.

Запасите от суров петрол в САЩ паднаха през миналата седмица, докато запасите от дестилат вероятно намаляват за четвърта седмица, показа предварителното проучване на Reuters във вторник.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg