Цените на петрола продължават да се покачват

Те бяха подкрепени от добрите новини от производителите на ваксини

Цените на петрола продължават да се покачват

Снимка: Pixabay

600 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Цените на петрола се повишиха в четвъртък, продължавайки положителната сесия след оптимистичните прогнози от страна на здравните власти и производителите на ваксини. Според тях новата мутация на COVID-19 Омикрон не е толкова опасна, въпреки че някои правителства вече засилиха ограниченията, предава Reuters.

Фючърсите на американския суров петрол (WTI) се повишиха с 52 цента, или 0.7%, до 72.88 долара за барел, добавяйки към 0.4-процентната печалба през предишната сесия. Фючърсите на суровия петрол Брент поскъпнаха с 40 цента, или 0.5%, до 76.22 долара за барел, което идва след подобна печалба в сряда.

Пазарите бяха подкрепени след коментарите на BioNTech и Pfizer, че три дози от тяхната ваксина срещу COVID-19 може да предпази от инфекция от варианта Омикрон.

„Ранните индикации за Омикрон предполагат, че той може да бъде по-малко тежък от първоначалните опасения, като се има предвид, че процентът на хоспитализация не е нараснал“, коментира анализаторът на пазари от Commonwealth Bank Вивек Дхар.

Появата на Омикрон предизвика 16% спад в цената на Брент от 25 ноември до 1 декември. Повече от половината от спада бе наваксан тази седмица, но анализаторите казват, че по-нататъшното възстановяване може да бъде ограничено, докато влиянието на Oмикрон не стане по-ясно.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg