Започна строителството на пробива под жп гара Пловдив

Проектът на стойност 90 млн. лв. без ДДС се изпълнява от "Трейс Груп"

Започна строителството на пробива под жп гара Пловдив

Снимка: Община Пловдив

3845 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Днес бе дадено началото на изграждането на комуникационно-транспортен пробив под жп гара Пловдив. Целта е южните квартали на града да бъдат свързани с центъра. Стойността на проекта е близо 90 млн. лв. без ДДС, а срокът за завършване е до края на 2023 г.

На първата копка присъстваха директорът на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски, кметът на града Здравко Димитров и изпълнителният директор на строителната фирма "Трейс Груп" инж. Боян Делчев. Всички си пожелаха безпроблемно и успешно строителство.

Кметът на Пловдив прикани гражданите да проявят търпение, докато текат ремонтните дейности, а инж. Папукчийски изтъкна важността на проекта. 

Това е един от най-важните проекти за НКЖИ и за град Пловдив. Гарата тук е изключително ключова, защото тук се концентрират два от най-важните коридора – 8-и и 10-и. Това е тежко съоръжение, но благодарение на опита на строителя вярвам, че модернизацията ще приключи успешно и в срок", заяви Папукчийски.

Освен дейности по пробива са предвидени и модернизация на железния път, изграждане на нова контактна мрежа, както и нова система за сигнализация на гарата.

Трасето на пробива е съобразено и следва предвиденото в общия устройствен план на гр. Пловдив подземно преминаване от бул. „Васил Априлов“ към бул. „Македония“ под района на гарата. Ще бъдат изградени и удобни вертикални пешеходни връзки. 

Тунелът под гарата ще бъде с две пътни платна по 7.5 м, средна разделителна ивица от 3 м и два тротоара по 0.7 м. Спирките на градския транспорт ще бъдат под сградата на гарата, като е предвидено те да бъдат разположени в т.нар. „джобове“ с дължина 45 м.

Проектът е част от развитието и модернизацията на жп възел Пловдив, който се финансира по механизма „Свързана Европа“. С реализацията на проекта значително ще се намалят задръстванията при автомобилния трафик и вредното въздействие върху околната среда в град Пловдив и региона. Ще се създаде възможност за повишаване на скоростите за пътуване с железопътен транспорт по основното направление на Коридор „Ориент/Източно - Средиземноморие“.

Изпълнител на строителството е дружеството Обединение „Проект Пловдив“, което включва фирмите „Трейс Груп Холд“ АД и „Балкантел“ ООД.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg