3-часовите преговори между Путин и Ердоган засега не дават резултат

Според арабиста Владимир Чуков това е първа толкова тежка среща между двамата президенти

3-часовите преговори между Путин и Ердоган засега не дават резултат

Снимка: БТА

Срещата между руския и турския президенти Владимир Путин и Реджеп Ердоган, която продължава вече три часа, засега не дава резултат. Все още не е ясно дали двамата държавни глави са постигнали някакво споразумение относно напрежението в Сирия или дали поне са близо до такова.

Ключов момент от преговорите между двамата лидери е било обсъждането на изострянето на ситуацията в сирийската северозападна провинция Идлиб, пише агенция "РИА Новости". Още в началото на срещата Путин е заявил, че е нужно да обсъди с турския си колега случващото се в Сирия, за да не се допуска отношенията помежду им да бъдат разрушени.

„Трябва да обсъдим задълбочено с вас цялата ситуация, създала се към днешния ден (във връзка със събитията в Идлиб - бел.ред.), за да може нищо подобно вече да не се повтори и за да не допуснем то да разруши руско-турските отношения, към които ние - и аз зная, че и вие също - се отнасяме много внимателно и които ценим“, заяви Путин на Ердоган.

По въпроса за убитите от въздушен удар турски военнослужещи в Сирия руският президент заяви, че никой не е знаел какво е местоположението им. „Бих искал още веднъж да поднеса моите искрени съболезнования за смъртта на турски военнослужещи в Сирия. Смъртта на хора винаги е трагедия“, каза още Путин.

Пред БНР арабистът Владимир Чуков коментира, че днешната среща на Путин с Ердоган е най-тежката, откакто той следи международната дипломация.

„Очевидно преговорите в Москва са изключително напрегнати, защото по традиция техните преговори идваха, за да запечатат нещо, което предварително е направено от експерти. Нещата вървяха отдолу нагоре, а сега отдолу няма нищо“, обяснява Чуков.

Според него най-вероятно ще се постигне примирие между Турция и Русия на територията на Русия. „Едва ли би се стигнало до някакво генерално споразумение, едва ли не да се подпише някакъв договор. Ще има съгласие да се спрат враждебните действия“, смята той.

Коментари: 0