Новите цени на газа – много въпроси, никакви отговори

На днешното изслушване на отговорните институции не стана ясно как постигнатото в договора с „Газпром“ ще се отрази реално на потребителите

Новите цени на газа – много въпроси, никакви отговори

Снимка: Economic.bg

2201 ~ 5 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

България получи отстъпка от цената на руския газ и тя ще важи с ретроактивно действие, или иначе казано - потребителите на „Булгаргаз“ трябва да получат компенсации със задна дата от 5 август 2019 г., когато започнаха преговорите. До 11 март „Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР новата с 40% по-евтина цена и ще поиска от 1 април тя да се определя ежемесечно.

По този повод днес в парламента се проведе изслушване на Министерство на енергетиката, Комисия за енергийно и водно регулиране и дружествата в сектор „Природен газ“. Бъдещите действия, които трябва да предприемат от институциите бяха очертани, но не стана ясно как постигнатото в договора с „Газпром“ ще се отрази реално на потребителите. Вместо това детайлно беше обсъдено как са преминали преговорите с руската страна и колко много е успяла да постигне България.

Безпрецедентна ситуация

„Имаме да получаваме, нямаме да даваме. Моля за търпение и разбиране. Ще направим най-доброто за българските потребители“, така министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира създалата се ситуация, в която все още няма визия как ще се връщат надвзетите суми на потребителите и как ще се определя цената на газа занапред. Тя отново разказа как и защо са започнали преговорите с „Газпром“ и как е преминал процесът. Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ също обясни колко трудни и тежки са били преговорите.

Петкова добави, че трябва да се направи анализ на цялата картина и ситуация, за да не се влиза в противоречие с други нормативни изисквания. Затова ще бъде и създадена работна група в Министерство на енергетиката, която да намери решение. В нея ще влязат експерти от ведомството, топлофикациите и КЕВР.

Министър Петкова заяви пред депутатите и енергийните експерти, че намаляването на цената на газа и промяна на формулата е добра новина, но поставя редица проблеми, които тя се надява да бъдат решени.

Отговорността за това какво ще се случва от тук нататък беше прехвърлена изцяло на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според Павлов регулаторът е най-компетентен в тази ситуация.

КЕВР са най-компетентни какво ще се случи от тук нататък, коментира Николай Павлов. „Булгаргаз“ си свърши работата да договори новата цена. Нашата компетенция и отговорност е до връщането на парите, от там нататък вече не е. Ние постигнахме доста добра сделка“, обясни директорът на дружеството.

Проблемите пред КЕВР

Според председателя на Комисията Иван Иванов проблемите са в две части - как да се вземе ценовото решение за бъдеще и как да бъдат възстановени надвзетите суми на българските потребители. „Преди всичко искам да отбележа, че към момента „Булгаргаз“ не е депозирал в КЕВР договора с променените клаузи и се надявам това да стане до края на деня, защото е от изключително значение експертите да се запознаят внимателно, за да може да приложат променените условия коректно“, каза той. Иванов обясни, че е необходимо до 11 март да се подадат заявления за цените на природния газ от 1 април до 30 април, съгласно променените текстове, според които цените се определят за едномесечен период.  Въз основа на това заявление КЕВР ще провери заявлението по условията на новия договор. Това ще бъде извършено в срок до 31 март 2020 г., което е ангажимент на КЕВР, обясни Иванов.

Относно надвзетите суми към момента КЕВР няма правно основание да се произнася с нови решения за изминал период, освен в случай, че Върховният административен съд с финално решение задължава Комисията да излезе с ново ценово решение, но случаят в момента не е такъв. „Ако Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да се произнесе с променени цени за изминал период, е необходимо да бъде променен Законът за енергетиката", поясни Иванов.

Дори да получим заявленията от „Булгаргаз“ за изминалия период, в момента ние не можем да направим такава калкулация и не можем да ги разгледаме, защото нямаме правно основание, обясни Иванов. По думите му в момента, в който в Народното събрание бъде приета промяната в закона, която да даде това основание, тогава ще разгледаме осем заявления за цени от „Булгаргаз“ - за месеците от август 2019 г. до 31 март тази година“, обясни Иванов.

„Ще се определи на месечна база цената на природния газ по новия договор и ще се установи каква е разликата спрямо цената, по която „Булгаргаз“ е доставял в съответния период природния газ на потребителите“, каза той. Иванов обясни, че за изминалата година разликата в цената няма да е 40%, а значително по-малка, защото рязкото намаление в цената на природния газ е от последните два месеца. КЕВР ще определи коректно за изминалия период какви са осреднените месечни цени и какви на тази база са сумите, които трябва да бъдат възстановени, обясни още Иванов.

Нужни са законови промени

Всички институции се обединиха в едно – трябва да има справедлив подход, според който всеки потребител да усети намалението на цената. Те обещаха да търсят най-добрия начин за компенсация за това, че има надвзети суми. И за тези поставени цели обаче са необходими законодателни промени, които днес не бяха представени.

„Ще се търси възможност да се спази този принцип и той да бъде реализиран по справедлив начин“, каза Иван Иванов. По думите му такава възможност има, но тя не е на всеки потребител да се даде чрез пощенски запис съответната сума, но и това е въпрос обсъждане и ще изисква промяна в закона. „Освен промяната, която да ни даде допълнителни правомощия за произнасяне с нови ценови решения за изминал период, в случай, че се реши възстановяването на сумите да стане чрез преизчисление на сумите за следващ период, това изисква също промяна в закона, за да може да бъде приложено, включително в рамките на ангажиментите на Комисията“, добави Иванов.

Според депутата от БСП Таско Ерменков не трябва да се получава така, че държавата е „красивата“, защото намали цените, а КЕВР е „лоша“, защото не може да я намали с 40%. „Когато има такива стратегически решения трябва да се внимава с изказа“, помоли Ерменков.

Така, след близо двучасов дебат какво следва да направим, за да приложим старите и новите цени на руския газ за България, бяха зададени много въпроси, но не бяха дадени никакви отговори. Срокът това да се случи е 31 март 2020 г. - до тогава Министерство на енергетиката трябва да предложи законодателни промени, за да може те да бъдат приети от енергийната комисия и Народното събрание, и след това приложени от КЕВР. 

Коментари: 0