4-часовите сезонни договори вече могат да се заявяват онлайн

„Главна инспекция по труда” е актуализирала и калкулатора си за осигурителните вноски и ДДС по тези договори

4-часовите сезонни договори вече могат да се заявяват онлайн

Снимка: Economic.bg

628 ~ 1 мин. четене
От днес земеделските стопани могат да заявяват онлайн сезонни трудови договори и за 4 часа. Досега през интернет заявления те можеха да подават само за 8-часови сезонни договори.

В софтуера на изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда” след съгласуване с Националната агенция за приходите (НАП) вече са заложени размерите на осигурителните вноски, които трябва да бъдат заплатени авансово при наемане на работници за 4 часа. Актуализиран е и калкулаторът на системата, чрез който се изчислява размерът на сумите за осигурителни вноски и данък общ доход, които са за сметка на осигуреното лице, както и нетното възнаграждение, което трябва да му бъде изплатено.

Еднодневните трудови договори бяха въведени от 1 юли 2015 г. Инициатор на промените в трудовото законодателство тогава бе социалният министър Ивайло Калфин, който получи подкрепа от някои от големите браншови асоциации в земеделския сектор.

Подобни договори могат да се използват максимум 90 календарни дни в годината. По тях не се признава трудов стаж, но се трупа осигурителен стаж - работодателят плаща здравни и социални осигуровки. А не се трупат години за пенсия, тъй като назначените с този тип договори могат да бъдат официално регистрирани като безработни.
Коментари: 0