Част от централата на Европейския парламент вече носи името на Атанас Буров

За първи път в историята на институциите на ЕС част от ЕП носи името на български общественик

Част от централата на Европейския парламент вече носи името на Атанас Буров

Днес беше официално открито изложбеното пространство „Атанас Буров”  в сградата на Европесйкия парламент в Брюксел. На церемонията присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заедно с внучката на Атанас Буров - Ивана Стоянова.

Откриването на изложбеното пространство „Атанас Буров“ е значимо събитие за България, защото за първи път в историята на институциите на ЕС част от Европейския парламент носи името на български общественик. Атанас Буров е европейски демократ и държавник, работил усилено за въвеждането на модерни за времето си европейски практики в България.

 „Това е само началото, защото имаме и много други знаменити държавници, хора на изкуството и културата, допринесли за развитието на Европа, посочи премиерът Борисов.

Решението за именуването на част от централната сграда на ЕП в Брюксел на Атанас Буров бе одобрено от ръководството на Европейския парламент в края на миналата година по инициатива на български евродепутати. По време на официалната церемония беше открит също бронзов бюст на Атанас Буров и паметна плоча за делото на българския държавник.

Коментари: 0