Частните фондове опровергаха твърдението на Горанов

Те отричат да са искали намаляване на добавката, която трябва да изплащат към пенсиите, отпускани от държавата

Частните фондове опровергаха твърдението на Горанов
84 ~ 2 мин. четене

От Асоциацията на частните пенсионни дружества опровергаха твърдението на финансовия министър Владислав Горанов, че са предложили промяна във формулата за изчисляване на пенсията, която да доведе до намаляване на дохода от втората пенсия, осигурявана от универсален фонд, съобщи "Дарик".

Изпълнителният директор на "Доверие" Даниела Петкова заяви, че на днешната среща е обсъждан единствено размерът, с който се намалява пенсията от държавния фонд и която се допълва от втората пенсия. От Асоциацията са против това намаляване с 28 процента, но дори да го има, дружествата гарантират, че втората пенсия от универсалния фонд ще надхвърля посочените проценти.

Ръководствата на частните пенсионни дружества смятат за абсолютно нередно намаляването на пенсията от обществения стълб при хората, които се осигуряват в универсален фонд. Допълнително ощетяване е размерът на намалението от 28 процента, който не е сметнат правилно, тъй като не е включена държавата като осигурител с 12 процента.

„Ако някой иска да редуцира държавните пенсии, то поне да направи калкулацията както трябва и ако тя се направи както трябва, редукцията не трябва да бъде с 28%, а със 17%", заяви шефът на "Доверие" Даниела Петкова.

Колкото до натрупаните суми по партидите в универсалните фондове Даниела Петкова увери, че техният размер зависи преди всичко от размера на постъпилите осигурителни вноски: „Даже ако се редуцира с 28% държавната пенсия, то втората пенсия, която ще плащат универсалните пенсионни фондове на хора, които имат редовни вноски, за целия им трудов период, втората пенсия ще надхвърля значително тези 28%".

От Асоциацията представиха данни, според които от 2002-ра година до края на миналата година реалната доходност на универсалните фондове е 0.5 процента на годишна база, което означава доходност след приспаднати такси и инфлация. Дружествата остават категорично против законопроекта, с който се дава право на двупосочен избор за вноските за втора пенсия.Подкрепи Economic.bg