Частните съдебни изпълнители са събрали дългове за 12 млрд. лв.

Браншът смята, че парламентът е допуснал груба грешка като е премахнал доброволните продажби на имущество без съдебен акт

Частните съдебни изпълнители са събрали дългове за 12 млрд. лв.

Снимка: Pixabay

За 15 години, откакто съществува частното съдебно изпълнение в България, колекторите са събрали дългове за 12 млрд. лв. Това обяви председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев по време на онлайн конференцията, цитиран от „Сега“. Той е посочил, че благодарение на тези процедури в държавния бюджет са внесени 1.2 млрд. лв.

„Бизнесът и банките ни припознаха за свой надежден партньор. Делата в тяхна полза растяха всяка година. Между 2010 и 2015 г. постигнахме и 100% ръст на тези в полза на държавата и общините. Данните ни сочат, че всяка година образуваме по над 50 000 дела в полза на държавата, общините и съдилищата. На ЧСИ се доверяват и гражданите. Годишно възстановяваме 150 млн. лв. неизплатени заплати, издръжки, наеми, заеми, обезщетения на пострадали при пътни произшествия и тежки криминални престъпления“, каза още Дичев.

Според него през годините частните съдебни изпълнители са отговорили на очакването да се справят със силовото и незаконно събиране на дългове срещу огромни комисионни.

По думите на Дичев парламентът е допуснал груба грешка като е премахнал доброволните продажби на имущество без съдебен акт, което е било добро решение в полза и на кредитори, и на длъжници. Последиците от тази грешка ще понесат гражданите, бизнесът и съдилищата и то в момент на невиждана криза. Според него с доброволното изпълнение се премахва главоломното нарастване на дълга при събиране на малки по размер вземания по съдебен път.

„Тази година предложението стигна до Народното събрание, прието беше на първо четене, но в крайна сметка не се превърна в закон. А доброволното изпълнение всъщност е най-силната антикризисна мярка в сферата на задлъжнялостта, разтоварва съдилищата от хиляди безсмислени дела, дава на кредиторите дължимото им се веднага и то без да инвестират значителни средства и време в съдебни и изпълнители процеси. Длъжниците си спестяват огромното нарастване на дълга и принудителното изпълнение, като могат да разсрочат задълженията си и то неограничено във времето. Ползите за цяло общество се измерват в стотици милиони левове, които щяха да останат у хората и бизнеса в следващите години", обясни Дичев.

Коментари: 0