Чавушоглу: Няма разлика между холандските либерали и фашиста Вилдерс

Холандските власти са имали „нечовешко отношение“ към турския министър Фатма Кая

Чавушоглу: Няма разлика между холандските либерали и фашиста Вилдерс

Няма разлика между управляващите в Холандия либерали и „фашиста“ председател на антиимигрантската „Партия на свободата“ Герт Вилдерс. Това заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от AFP.

„Гледайки социалдемократите и фашиста Вилдерс, ние не откриваме разлика – манталитетът им е същият“, заяви Чавушоглу в коментар за резултатите от парламентарните избори в Холандия.

Турският министър Фатма Кая пък се оплака пред ООН, че е преживяла „нечовешко отношение“ от холандското правителство, което е нарушило дипломатическия протокол. „Холандия наруши няколко конвенции на ООН и Съвета на Европа, като ограничи свободата на словото и движението на министър от женски пол, който има дипломатически имунитет“, заяви Кая.

На министъра бе наложена забрана да участва в събитие на турската общност в Ротердам и да влезе в сградата на турското консулство в града. По думите й специалните части са обградили колата й и са имали разрешение да използват смъртоносна сила, а турските граждани, които са чакали да я посрещнат, са били атакувани от полицейски кучета и конна полиция.  

„От името на моята страна и всички жени, аз силно осъждам това предубедено, расистко и ксенофобско отношение“, заяви Кая, добавяйки, че светът не трябва „да мълчи“ за действията на холандското правителство.      

Министърът осъди решението на Съда на ЕС, който забранява носенето на забрадки на работните места. „Това решение ясно обслужва интересите на екстремистите“, подчерта тя. Забраната ще затрудни мюсюлманките да бъдат активни в обществените и бизнес среди, тъй като ще бъдат принудени да избират между вярата и кариерата си, посочи Кая.

Коментари: 0