Честит празник, дами!

Днес е Международният ден на жените

Честит празник, дами!
736 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Честит празник, дами! Екипът на списание „Икономика“ и Economic.bg Ви пожелава да сте здрави, щастливи, обичани, ценени и амбициозни!

Наред със спорния си произход и политическите си послания, все по-често Осми март се възприема като ден, който посвещаваме на обичта и признателността към жените, част от целия ни житейски път. На тяхната често неподозирана сила, емоционалност и чар.

За първи път Международният ден на жените е отбелязан в САЩ  на 28 февруари 1909 г., като годишнина от стачката на Международния женски работнически съюз в текстилната индустрия. Събитието е организирано от Социалистическата партия на Америка. През следващата година Международната женска конференция, предхождаща срещата на Втория социалистически интернационал в Копенхаген, взема решение за провеждане на Международен ден на жената, но без да конкретизира дата.

Година по-късно, на 19 март, празникът е отбелязан от над милион души в Австрия, Дания, Германия и Швейцария. В Русия се чества за първи път през 1913 г. – в последната неделя на февруари по юлианския календар. През 1914 Международният ден на жената за първи път е на 8 март, което се превръща и в традиция досега.

Бързо празникът се разпространява по цял свят, особено на фона на масовите движения за равнопоставеност в правата между половете. Широка популярност добива в Европа и Русия и особено в бившите социалистически страни.  Той носи значителни политически послания – за ролята на жената в обществото и труда. В някои страни се отбелязва като еквивалент на Деня на майката, като децата правят малки подаръци на майките и бабите си.

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г. След 1960 г. пък честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения. Даже празникът получава неофициалното наименование „ден на колежката”.

В западните страни Международният ден на жените започва да отбелязва като популярно събитие от 1977 г., когато Генералната асамблея на Обединените нации призовава страните-членки на организацията да го обявят за ден на Обединените нации за човешки права и световен мир.

През тази година надсловът на ООН е „Възможности за жените, възможности за човечеството: Представете си!“. Празникът ще отбележи и 20 години от Декларацията от Пекин, която начертава „пътна карта“ за гарантиране равните права на жените по цял свят. Повече информация за различните инициативи и събития можете да намерите на страницата www.internationalwomensday.com . За днес е посветен и специален хаштаг за социалните мрежи - #MakeItHappen .

Коментари: 0