Зимната обстановка в страната остава тежка

Бедствено положение в област Смолян и района на град Лъки

Зимната обстановка в страната остава тежка

Снимка: БГНЕС

3860 ~ 5 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Обстановката в страната, предизвикана от обилните снеговалежи през последните две денонощия, остава усложнена. Затруднено е придвижването по някои пътища в Родопите, а десетки населени места са все още без електричество.

Бедственото положение в област Смолян продължава да е в сила. Около 40 см. е новата снежна покривка в Рудозем, а паднали дървета възпрепятстват движението на автомобили в различни пътни участъци в града и общината. Снеговалежът продължава, макар и с по-ниска интензивност и натрупаният сняг в областта е между 50 и 130 см. Районите на Златоград, Мадан и Баните са без електричество вече второ денонощие.

В община Лъки също бе обявено бедствено положение. Над 50 населени места в пловдивско са с прекъснато електроснабдяване. Отпаднало е ограничението за движение на товарни моторни превозни средства по път I-8 Пловдив – Хасково.

Аварии в четири подстанции в област Кърджали са засегнали снабдяването с електроенергия в областта. Затворени за движение са пътните участъци между Момчилград и Крумовград, както и между Асеновград и Кърджали. Язовирите „Кърджали“ и „Студен кладенец“ все още имат свободни обеми.

Директорът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров обяви, че няма затворени участъци по третокласната пътна мрежа, с изключение на забраните в някои части на Смолян, Кърджали и Хасково. Всички автомагистрали са без ограничения. Няма затворени проходи, но в някои от тях, както по пътища I,II и III клас има ограничения за тежкотоварни автомобили, ремаркета, полуремаркета, както и задължително използване на вериги.

Според Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, времето днес слабо ще се подобри. Валежите в повечето места ще продължат, но вече ще са по-слаби, предимно от сняг, в крайните югозападни райони и на места в Югоизточна България - от дъжд. Почти без валежи ще остане в най-източната част от страната, където ще има и разкъсвания на облачността.

Оранжев код за сняг и поледици е обявен днес в четири области – Пловдив, Смолян, Кърджали и Пазарджик. За още 10 области кодът е жълт – Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София – област, Благоевград, Стара Загора и Хасково.

 Актуална пътна обстановка към 6:30 ч. тази сутрин:

 СЪСТОЯНИЕ НА ПРОХОДИТЕ:

- „Котленски” –  забранено е движението на МПС над 10 т.

- „Предела” – затворен за движение на товарни МПС над 12 т;

- „Пампорово” – забранено е движението на  тежкотоварни МПС, леките МПС задължително да се движат с вериги;

- „Печинско” – забранено е движението на  тежкотоварни МПС, леките МПС задължително да се движат с вериги;

- „Рожен” – забранено е движението на  тежкотоварни МПС, леките МПС задължително да се движат с вериги;

- „Превала – забранено е движението на  тежкотоварни МПС, леките МПС задължително да се движат с вериги;

ОГРАНИЧЕНИЯ В ДВИЖЕНИЕТО НА МПС ПО ПЪРВОКЛАСНАТА ПЪТНА МРЕЖА:

- път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-СтараЗагора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: област Кърджали: Затворен за тежкотоварни МПС. област Хасково: Затворен за тежкотоварни МПС.

- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово -Сливен-Карнобат-Бургас: област Кюстендил: от Кюстендил до с. Гюешево - товарните МПС да се движат задължително без ремаркета и полуремаркета.

- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: област Хасково: Временно е ограничено движението на тежкотоварни МПС.

ОГРАНИЧЕНИЯ В ДВИЖЕНИЕТО НА МПС ПО ПЪТИЩАТА II и III клас:

ОПУ-Благоевград:

Временно въведени забрани за движение на МПС:

Път II-84 Юндола-Якоруда – временно е забранено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета;

ОПУ-Бургас:

Временно въведени забрани за движение на МПС:

Път ІІІ-992 Веселие-Ясна поляна – затворен, поради преливане на временния мост на река Ропотамо. Обходни маршрути: Бургас-Ново Паничарево-Ясна поляна и Созопол-Приморско-Ясна поляна.

ОПУ-Видин:

Временно въведени забрани за движение на МПС: Въвежда се ограничение по път III-102 Бело-Извоз, път III-1102 Кладоруп-Салаш, път III -1402 Вещица-Белоградчик, забранено за тежкотоварни МПС над 10 т, леките МПС задължително с вериги.

ОПУ-Кюстендил:

Временно въведени забрани за движение на МПС:

Път III-6202 Голослав-хижа Осогово – затворен за движение на МПС поради снегопочистване.

ОПУ-Кърджали:

Временно въведени забрани за движение на МПС:

Всички пътища от третокласната пътна мрежа в област Кърджали се затварят за движение на МПС в периода от 19.00 ч. на 07.03.2015 г. до 07.00 ч. на 08.03.2015 г. Обявено е бедствено положение в областта.

Въведено е ограничение за движение на тежкотоварните МПС без ремаркета и полуремаркета;

Всички МПС трябва да се движат задължително с вериги на територията на цялата област Кърджали.

- път ІІ-58 Комунига - Асеновград – временно затворен за движение;

- път ІІ-59 Момчилград – Крумовград – временно затворен за движение;

ОПУ-Пазарджик:

Временно въведени забрани за движение на МПС:

Път ІІ-37 Батак-Доспат – всички МПС да се движат задължително с вериги, забранено е движението на товарни МПС над 3.5 т; път III-842 Белово-Юндола – затворен за движение на МПС, поради почистване на паднали дървета; път III-843 Велинград-Сърница и път II-84 Велинград-Юндола-Якуруда – товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета.

ОПУ-Пловдив:

Временно въведени забрани за движение на МПС:

Път II-86 Асеновград-с. Хвойна - затворен за движение за тежкотоварни МПС над 10 т; път II-86 с. Хвойна-Чепеларе - затворен за движение за тежкотоварни МПС, леките МПС да се движат задължително с вериги; път II-58 Асеновград-Долнослав-Новаково-граница Област Кърджали – затворен за движение на тежкотоварни МПС поради снегопочистване и силни снегонавявания; път II-58 Асеновград-Долнослав-Новаково – отворен за движение на леки автомобили.

ОПУ-Смолян:

Временно въведени забрани за движение на МПС:

Всички пътища от третокласната пътна мрежа в Област Смолян се затварят за движение на МПС в периода от 19.00 ч. на 07.03.2015 г. до 07.00 ч. на 08.03.2015 г. Леките автомобили да се движат задължително с вериги, а товарните  МПС да не се движат в цялата област, поради обилен снеговалеж.

Обявено е бедствено положение в областта.

Път ІІ-37 Батак-Доспат и път III-197 Гоце Делчев-Доспат-Борино – товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета; път III-866 Девин-Кричим – забранено е движението на МПС над 3,5 т;

ОПУ-София:

Временно въведени забрани за движение на МПС:

Път II-62 Самоков-Дупница – забранен за движение на товарните МПС над 10 т, път III-822 Самоков-Ихтиман – забранен за движение на товарните МПС над 10 т; път II-82 София-Самоков, в района на язовир Искър – движение с повишено внимание, поради опасност от падане на дървета;

ОПУ-Хасково:

Временно въведени забрани за движение на МПС: път II-59 Крумовград-Ивайловград – затворен заради паднали дървета, път II-76 Харманли-Тополовград – движението на леките МПС задължително с вериги, затворен за тежкотоварни МПС. Обходен маршрут по път ІІІ-5505 Орлов дол-Мъдрец-Гълъбово.

Коментари: 0