Chevron и Microsoft създават фабрика за улавяне на въглероден диоксид

Плановете на компаниите са да извеждат от атмосферата 300 000 тона от парниковия газ на година

Chevron и Microsoft създават фабрика за улавяне на въглероден диоксид

Снимка: Unsplash

Chevron Corp си партнира с Microsoft Corp, с фирмата за нефтени находища Schlumberger NV и частна Clean Energy Systems за изграждане на завод за улавяне на въглерод в Калифорния, като американската петролна компания разширява инвестициите си във възобновяеми технологии. През последните години фирмите за изкопаеми горива се сблъскват с повишен натиск да намалят емисиите, да инвестират в нисковъглеродна енергия и да разкрият въздействието, което тяхното производство оказва върху изменението на климата, пише Reuters.

Chevron заяви в четвъртък, че заводът, разположен в град Мендота, щата Минесота, ще преобразува селскостопанската биомаса в електричество и почти целият въглерод, уловен при обработката, ще се съхранява под земята.

Предприятието е част от плана на Калифорнийския съвет за контрол на въздушните ресурси, представен миналия месец, който предвижда поетапно премахване на всички изгарящи селскостопански отпадъци в долината до 2025 г.

Компаниите очакват незабавно да започнат инженерингови и проектни работи в завода, с окончателно инвестиционно решение през следващата година, се казва в изявление на Chevron. След като завършат дейностите, компаниите очакват, че централата ще използва около 200 000 тона селскостопански отпадъци и ще извежда от атмосферата около 300 000 тона въглероден диоксид всяка година.

Коментари: 0