Приходите на Теленор България скачат през пандемичната 2020 г.

Въпреки това печалбата леко се свива през изминалата година

Приходите на Теленор България скачат през пандемичната 2020 г.

Снимка: Economic.bg/Архив

Антония Симова Автор: Антония Симова

Приходите на Теленор България скачат през пандемичната 2020 г. Въпреки това печалбата преди данъци, такси и амортизации (EBITDA) леко се свива през изминалите 12 месеца, показват финансовите отчети на компанията майка PPF Group, която придоби българския телеком през 2018 г.

Пандемията и социалните ограничения тласната потреблението на цифрови услуги и интернет, което повиши постъпленията на телекома. Извънредната ситуация допринесе за увеличаване на средните разходи на потребител (ARPU) в мобилния сегмент с около 7% до 17.8 лв.

Припомняме, че през лятото на 2020 г. дейността на оператора в България бе разделена на две. Дружеството Теленор България се зае с нуждите на клиентите и търговските предложения към тях, а CETIN се фокусира върху подобряването и внедряването на телекомуникационна и IT инфраструктура.

Общо приходите на двете дружества за 2020 г. се равняват на 896 млн. лв., което е ръст с над 16% спрямо тези за 2019 г. на обединената структура. Печалбата преди данъци, такси и амортизации (EBITDA) общо за двете български подразделения през 2020 г. пък се равнява на 320 млн. лв., докато през 2019 г. българският бизнес на PPF Group носи 360 млн. лв. или с 11% надолу.

Данните на компанията за 2020 г. показват още, че клиентите на телекома са надолу с 1.6% на годишна база до 3.5 милиона. Абонатите на мобилни договори формират 82%.

Теленор България в PPF Group

Информацията от PPF Group показва, че печалбата на компанията от дейността в България е четвъртата по големина като дял, докато Чехия носи над 50% от финансовия успех на телекома. Търговските инициативи на компанията за региона на България, Унгария, Сърбия и Черна гора ще бъдат съсредоточени върху застраховката на устройства и свързването на смартфони, смарт часовници, тракери и др.

РРF Grоuр инвecтиpa в мнoжecтвo пaзapни oблacти – бaнĸoви и финaнcoви, тeлeĸoмyниĸaции, мaшинocтpoeнe, биoтexнoлoгии, зacтpaxoвaнe, нeдвижими имoти и ceлcĸo cтoпaнcтвo. Групата oпepиpa в Eвpoпa, Pycия, Aзия и Ceвepнa Aмepиĸa и към края на 2020 г. по документи пpитeжaвa aĸтиви нa cтoйнocт пoчти 48.6 млpд. eвpo.

Коментари: 0