ОПЕК+ изстреля цената на петрола високо

Картелът взе решение да не увеличава производството на „черното злато“

ОПЕК+ изстреля цената на петрола високо

Снимка: БТА

Страните износителки на петрол взеха решение да не увеличават производството си на „черното злато“ следващия месец и така изпратиха цената на суровината нагоре с близо 6%, предава Reuters. Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известна като ОПЕК+, взе решението след призива на Саудитска Арабия. Умерени увеличения от сегашните нива са отпуснати единствено на Русия и Казахстан.

С този ход цените на петрола ще продължат да се поддържат и ще се повишават през следващите месеци“, прогнозира петролният анализатор на UBS Джовани Стауново.

Споразумението е победа за кралството в Персийския залив, което настоява за повече производствени ограничения. То обмисля дори да удължи доброволните си съкращения от 1 млн. барела на ден с един месец до април, съобщи източник от ОПЕК+ пред Reuters.

ОПЕК+ определено рискува да затегне прекомерно петролния пазар“, коментира Амрита Сен, главен анализатор на петрол в консултант Energy Aspects Ltd. в Лондон.

С днешния ръст на цените европейският петрол от сорт Брент поскъпна с близо 35% от началото на годината до 67.63 долара за баел, а американският лек суров петрол WTI – с 41% % до 64.68 долара за барел. Това се дължи именно на ОПЕК+, която успява да поддържа производството под търсенето и да отслаби пренасищането, което се натрупа по време на блокадите по света заради пандемията.

Агресивният ход от ОПЕК+ обаче може да се превърне в главоболие за Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка, тъй като освен, че петролът се покачва, цените на много други стоки от мед и стомана до царевица и соя също растат.

ОПЕК+ намали производството с рекордните 9.7 млн. барела на ден миналата година, тъй като търсенето се срина поради пандемията. Към март картелът все още удържа около 7 млн. барела на ден - около 7% от световното търсене.

Коментари: 0