Италия отлага изборите заради опасността от трета COVID вълна

Местният вот първоначално бе насрочен за пролетта

Италия отлага изборите заради опасността от трета COVID вълна

Снимка: Unsplash

Общинските и регионални избори в Италия, първоначално планирани за края на пролетта, ще бъдат отложени заради пандемията от коронавируса, съобщиха двама правителствени източника пред Reuters. Причината за решението е ръстът на случите на заразени с COVID-19, който бива стимулиран от разпространението на новите щамове.

Очаква се кметските извори да се проведат между 15 септември и 15 октомври. Според източниците решението е одобрено от кабинета.

Местният вот в Италия е ключов показател за посоката на националната политика, тъй като партийните лидери черпят голяма част от влиянието си от контрола си над градовете и силните региони.

Политиците вече се готвеха за предстоящите избори, но здравните власти предупреждават за надигането на трета вълна от инфекции през следващите седмици. Случаите на коронавирус са се увеличили с около 25% през първите четири дни на тази седмица в сравнение със същия период на миналата.

Правителството във вторник разпореди да бъдат затворени всички училища в районите, които са най-силно засегнати от COVID-19, като удължени и ограниченията за бизнеса и движението до Великден.

Коментари: 0