Chevron започна производството на газ от Wheatstone

Строителството на проекта в Австралия продължи шест години и инвестициите в него достигнаха 45 млрд. долара

Chevron започна производството на газ от Wheatstone
532 ~ 1 мин. четене

Американската Chevron Corp. най-накрая започна производството на втечнен природен газ в проекта Wheatstone в Австралия. Строителството му продължи шест години като инвестициите в него достигнаха 45 млрд. долара.

Първата доставка ще бъде изпратена в следващите няколко седмици, съобщават на сайта на компанията. След достигане на пълен капацитет, двете технологични линии на централата ще произвеждат 8.9 милиона тона втечнен природен газ годишно, които ще бъдат изнасяни в Азия.

Проектът Wheatstone е съвместно предприятие между Chevron, Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company, Woodside Petroleum и Kyushu Electric Power Company.

"Първото производство на втечнен природен газ е важен етап и е кредит за нашите партньори, изпълнители и многото хиляди хора, които ни сътрудничиха”, каза главният изпълнителен директор на Chevron Джон Уотсън. Той добави, че Wheatstone е част от газовата позиция на компанията в Австралия, която ще бъде "важен генератор на средства в продължение на десетилетия".

Wheatstone ще се превърне в един от най-големите ресурсни проекти в Австралия, осигурявайки по-голяма сигурност на доставките, както и значителни икономически ползи като заетост, държавни приходи и възможности за местен бизнес.

В изявление изпълнителният директор на Chevron Australia Нигел Хърн заяви, че проектът Wheatstone е създал повече от 7 000 работни места.

Според изпълнителния директор на Асоциацията за производство и проучване на австралийски петрол Малкълм Робъртс се очаква износът на втечнен природен газ от страната да се увеличи повече от два пъти - от 30 милиона тона през 2015 г. до 85 милиона тона до 2020 г.


Подкрепи Economic.bg