ЧЕЗ отново иска 70% поскъпване на нощния ток

ЕВН и \"Енерго-про\" са предложили под половин процент увеличение

ЧЕЗ отново иска 70% поскъпване на нощния ток

Снимка: Pixabay

9536 ~ 1 мин. четене

Електроенергийното дружество ЧЕЗ поиска 69.4% поскъпване на електрическа енергия за битови нужди- ниско напрежение през нощта. Това става ясно от подадени заявления в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от дружествата в сектор „Електроенергетика“ за цени на електроенергията за регулаторния период 1.07.2020 – 30.06.2021 г.

Миналата година същото дружество отново подаде заявление с искане за ръст от 1 юли 2019 г. от 67.6%, но очаквано то не беше одобрено от регулатора.

ЧЕЗ, което обслужва столицата и съответно най-много битови потребители, иска доста по-скромно увеличение на дневната тарифа от 1.48%.

Другите електроенергийни дружества в страната ЕВН и „Енерго-про“ предлагат под половин процент промяна в цените на тока от новия регулаторен период, което потребителите им няма да усетят.

Незначително поскъпване на произвежданата електроенергия поиска АЕЦ „Козлодуй“ с 3% до 55.56 лв./MWh, без ДДС. От Националната електрическа компания (НЕК) предлагат доста по-висока цена на тока, произведен от техните ВЕЦ-ове. От 1 юли те са предложили той да поскъпне с 40%.

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) пък иска с близо една трета по-високи да са таксите за достъп и пренос, съответно 29.7% и 27.06% до 12.49 лв./MWh.

От енергийния регулатор обясниха, че исканията на компаниите ще бъдат разгледани през юни и тогава ще бъде решено дали да има промяна в цените на електроенергията. През изминалия регулаторен период КЕВР не одобри исканията на дружествата и допусна незначително поскъпване на тока.

Подкрепи Economic.bg