Цените на петрола възстановяват част от загубите си

Американският петрол скочи с над 14%

Цените на петрола възстановяват част от загубите си

Снимка: Pixabay

1156 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола в САЩ скочиха в сряда сутрин, възстановявайки част от загубите си от началото на седмицата, след като американските запаси нараснаха по-малко от очакваното. Търсенето на „черно злато“ пък ще се увеличава, тъй като някои европейски страни и щати в САЩ разхлабват ограничителните мерки, наложени с цел овладяване на епидемията от Covid-19, предава Reuters.

Американският лек суров петрол WTI поскъпна към 7:20 ч. българско време с 14.42% до 14.13 долара за барел, след като през първите два дни от седмицата цената му отбеляза срив с 27%. Цената на европейския петрол Брент се покачи с 3.52% до 23.52 долара за барел след поскъпването с 2.3% във вторник.

Петролните запаси на САЩ са нараснали с 10 млн. барела до 510 млн. барела през седмицата, приключваща на 24 април, показват данните от вторник на Американския петролен институт. Очакванията на анализаторите бяха за увеличение в запасите с 10.6 млн. барела.

„Добра новина е, че може би складовете не се пълнят толкова бързо в САЩ, колкото се очакваше“, обясни Лаклан Шоу, ръководител на стоковите изследвания в National Australia Bank в Мелбърн.

По-късно в сряда се очаква и Американската администрация за енергийна информация също да публикува седмичните си данни за щатските запаси.

Въпреки че местата за съхранение на петрол се запълват бързо, съкращаването на производството от американските производители на шистов нефт, оценено от консултантите Rystad Energy на 300 хил. барела на ден за май и юни, би трябвало да помогне за забавяне на потока в резервоарите. В момента САЩ все още е най-големият производител на петрол в света.

Регулаторите в американския щат Тексас, най-големият производител на петрол в страната, ще проведат заседание на 5 май по въпроса дали да приемат ограничения на производството. Длъжностните лица в щатите Северна Дакота и Оклахома също проучват начини за законно разрешаване на намаляване на продукцията.

Това намаление би било прибавено към съкращаването на производството с близо 10 млн. барела на ден (10% от глобалното производство), договорено от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други големи производители, включително Русия, което трябва да влезе в сила от 1 май.

В същото време надеждите за поне малко възстановяване на търсенето повишиха цените на петрола след два дни на разпродажба на юнските фючърси, като инвеститорите искат да избегнат изключителната нестабилност, ударила WTI миналата седмица.

„Другото, което се случва, е предоставянето на повече подробности и по-силно основание за планове за премахване на ограниченията от Covid-19, особено в Европа - в страни като Испания, Франция, Австрия и Швейцария. Това ще доведе до увеличаване на търсенето“, добавя Шоу.

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's намали своите предположения за цените на петрола в сряда, като очаква WTI средно да възлиза на 30 долара за барел през 2020 г. и 35 долара през 2021 г., заради глобалната рецесия и достатъчното запаси в складовете.

Подкрепи Economic.bg