ЧЕЗ продава дружествата си в България на „Инерком България“

Арбитражното дело на чешката компания срещу България няма да бъде засегнато от продажбата

ЧЕЗ продава дружествата си в България на „Инерком България“
7418 ~ 2 мин. четене

Надзорният съвет на чешката енергийна компания CEZ е взел решение днес да продаде активите си в България на фотоволтаичната компанията „Инерком България” ЕАД. Първоначално информацията бе съобщена от Reuters, а в последствие българското дружество „ЧЕЗ Електро България” потвърди информацията.

В сделката са включени седемте компании на групата в страната ни - "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Трейд България", "ЧЕЗ ИКТ България", както и малки ВЕИ проекти.

Предстои сключването на договор за евентуалната продажба, която е под условие, че бъдат получени съответните корпоративни одобрения на страните по нея и съответните регулаторни одобрения.

Според източници от CEZ подписването на договора се очаква да стане до дни. Според компанията инвестицията ѝ в България се е изплатила. Те уточняват, че арбитражното дело, което тя води срещу България, няма да бъде засегнато от продажбата.

По последни данни CEZ търси за активите си у нас над 300 млн. евро.

"Инерком България" е сравнително млада компания, регистрирана през септември 2017 г. и непозната в страната ни. Тя разполага с капитал от само 50 хил. лв., става ясно от Търговския регистър. Дружеството е еднолична собственост на създадената през май 2017 г. "Инерком Инвестмънтс" ЕАД, която пък е 100% собственост на физическото лице Гинка Николова Върбакова. Капиталът на дружеството майка е също 50 хил. лв.

Първоначално се смяташе, че продажбата ще стане през "Инерком груп" ЕАД, която е създадена през 2016 г. с капитал от 50 хил. лв.

Гинка Върбакова е на енергийния пазар в България от 2011 г. с дружеството "Инерком" ЕООД. То притежава три фотоволтаични парка и се занимава с други дейности като реконструкция на сглобяеми къщи и завършва със загуби през 2016 г. Компанията няма официален сайт.

Сделката повдига въпроси основно финансирането на бизнеса на българското дружество, чиито активи не са очевидни. За предполагаемата цена от 300 млн. евро „Инерком“ трябва да изтегли заем.

Подкрепи Economic.bg