Chivas избра стартъпите, борещи се за 1 млн. долара

Финалът на Chivas Venture в Лос Анджелис е на 13 юли

Chivas избра стартъпите, борещи се за 1 млн. долара
Глобалното състезание за бизнес с кауза Chivas Venture вече има своите 30 финалисти. Те бяха обявени в сряда в Център Скол на британския университет Oxford. Сред тях е и българската фирма Sea Harmony. Всички те ще пътуват за Лос Анджелис през юли, за да се състезават за дял от наградния фонд на стойност 1 млн. долара.

Третото издание на конкурса събра близо 6000 проекта на стартъпи от шест континента, които се стремят да използват иновациите и предприемачеството за положителна промяна в света. Визията за бъдещето, според финалистите тази година, включва протеинови блокчета от щурци и обувки от боклук, стени от мъх за пречистване на въздуха в градовете и ферми за миди, които връщат живота в мъртвите зони на океаните и моретата.

Всеки от 30-те проекта, достигнали до финала, ще бъде представлявана от един член на екипа им. Те ще имат само пет минути, за да увлекат с идеите си за промяна на света експертното жури, в което влизат известни имена в бизнеса и шоубизнеса.

“В днешния нестабилен политически и икономически климат социалните предприятия имат уникалната възможност да предложат по-добро бъдеще за обществото ни. Предприемачите от финалната 30-тица на Chivas Venture наистина са невероятни и вярваме, че могат да постигнат промяна. Подготвили сме им силна програма, но очакваме и те да ни вдъхновят в това незабравимо преживяване“, коментира Андреа Варинер, заместник-директор на Центъра Скол.

От понеделник, 1 май, до неделя, 4 юни, ще бъде отворено директното гласуване, в което всеки може да подкрепи своя фаворит. През тези пет седмици вотът на публиката ще определи разпределението на първите 250 000 долара между финалистите. Кои измежду тях ще си поделят останалите 750 000 долара ще се реши на 13 юли, когато е финалът на Chivas Venture в Лос Анджелис. Там ще е и презентацията, която има най-голям залог – тази пред съдиите и публиката.

“Мащабът на подадените проекти за Chivas Venture тази година беше наистина невероятен! Кандидатите са чудесен пример за гения и страстта на предприемачите от целия свят да създадат по-добро бъдеще за следващите поколения. Основателите на Chivas Regal са били предприемачи, загрижени за своята общност. Чрез откриване и подкрепа на стартиращи бизнеси с глобални каузи Chivas Venture продължава тяхната философия.  В Chivas Regal наистина вярваме, че щедростта и успехът вървят ръка за ръка и когато споделиш своя успех с другите, работата става удоволствие“, коментира Ричард Блек, глобален бранд директор на Chivas Regal.

Държава             Компания           Име       Длъжност           Описание на бизнеса

Аржентина, Xinca, Alejandro Malgor, Съ-основател     

Xinca прави грозните неща красиви отново, като преработва материали от боклука, превръщайки ги в обувки. Освен, че помагат на околната среда, те дават работа на затворниците от затвора Сан Фелипе в Мендоса, които правят спортните им обувки от стари гуми и текстилни отпадъци от сметището. Обувките им са от боклук – и те се гордеят с това!

Австралия, Words with Heart, Lauren Shuttleworth, Основател и Изпълнителен директор    

Words with Heart слагат окуражителни думи върху своите канцеларски материали и използват приходите от продажби, за да финансират образователни проекти за жени и момичета в развиващи се страни. В партньорство с фондации фирмата подкрепя образователни проекти, финансова и бизнес грамотност. Words with Heart използват 100% рециклирана хартия, мастила на растителна основа и слънчева енергия.

Белгия, BeeOdiversity, Michael Van Cutsem, Основател        

BeeOdiversity използват пчелите, за да опазват пчелите и хранителното разнообразие. Те анализират мостри, събрани от пчели от милиарди цветя, за да следят биоразнообразието и замърсяването и да съветват корпорации и местни власти относно необходимите мерки за опазване на околната среда, като презасаждане на определени семена и спирането на определени пестициди в най-засегнатите райони. 

Бразилия, Livre, Júlio, Oliveto Alves, Директор иновации            

Комплектът Livre (“Свободен”) трансформира всеки инвалиден стол в електрическа триколка. Той дава възможност за свободно и стилно придвижване в трудната градска среда и дори по-сложни терени. Създаден от близнаците Хулио и Лусио Оливето, Livre се стреми да подобри мобилността и увереността на ползващите инвалидни колички.

България, Sea Harmony, Kornelia Dimitrova, Партньор

Sea Harmony е разработила ферми за миди във вид на вертикални рифове, които могат да се разполагат в открито море. Целта им е да възстановят морската екосистемa в мъртвите зони, засегнати от замърсяване и безотговорен риболов.

Китай, First Respond, Robin Jun Lu, Оперативен директор       

Мисията на First Respond е да установи взаимопомощта като новата обществена норма в Китай. Те предлагат висококачествена подготовка по оказване на  първа помощ в офис сгради, училища и жилищни квартали, за да подготвят хората за правилни действия при спешни случаи. Вече са спасили животи в големи спортни събития, като маратони.

Колумбия, Bioestibas, Álvaro Vásquez, Собственик и Управител           

Bioestibas произвежда екологични опаковки от отпадъчни продукти от цветя, които иначе биха замърсявали околната среда. Техните палета са произведени без да се отреже нито едно дърво; вместо това те събират стъбла на хортензии от разсадници и ги превръщат в устойчиви продукти, оптимизирани да намалят нужното складово пространство и разходите за транспорт.

Чехия, SENS Food, Daniel Vach, Съсобственик  

SENS food заедно с шеф Peter Ocknecht създават протеинови блокчета от брашно от щурци. Използването на щурци вместо телешко позволява на SENS да спести 2 тона фураж, 700 000 литра вода и въглеродни емисии колкото от едно околосветско пътешествие. Вече планират да разширят производството с нова линия от устойчиви хранителни продукти от ново поколение.

Доминиканска републикаClarke’s Organics, Daniel Dalet, Съсобственик          

Clarke’s Organics обработва кокосови орехи и произвежда органичната серия ‘SoloCoco’ от кокосово масло, брашно, вода, сапуни и лосиони. Работят заедно с Fair Trade и обучават и наемат основно самотни майки, за да подобрят възможностите на тази демографска група, която е много голяма в Латинска Америка.

Германия, Green City Solutions, Liang Wu, Съсобственик и Директор Иновации             

Green City Solutions създава градското дърво “CityTree”, което се бори със замърсяването на въздуха в градовете. CityTree комбинира мъх и интернет, за да филтрира фините прахови частици, азотните окиси и въглеродния двуокис от въздуха. Има ефекта на 275 градски дървета, но използва 99% по-малко място. 

Гърция, Laddroller, Marios-Ermis Petrotos, Изпълнителен директор          

Laddroller е екологичен и достъпен инвалиден стол, който позволява на хората с увреждания да се изправят и да се придвижват. Силата на колелата повдига водача, като така му позволява да извършва по-лесно всекидневни действия и подобрява здравето му и качеството на живот.

OAE, NOW Money, Katharine Budd, Съосновател и Изпълнителен директор          

NOW Money е мобилно банково приложение за пътуващи работници с ниски доходи, които в момента са изключени от финансовата система. Приложението им дава разплащателна сметка и възможности за сравнение на обменни курсове и превод на пари директно от приложението.

Хонг Конг, B Y T, Michelle Bang, Основател и Изпълнителен директор               

B Y T е модна марка, която ще стартира през септември 2017. Дрехите и аксесоарите на B Y T са направени от излишъците на луксозни материали и използват устойчиви и социално отговорни доставки. Дизайнерът на марката, Kévin Germanier, е победител в The EcoChic Design Award.

Унгария, Now TechnologiesMark Istvan, Изпълнителен директор          

Now Technologies предлага достъпни решения на използващите електрически инвалидни колички, като им позволява да ползват компютър и така да повишат възможностите за комуникация, обучение или работа. Например, слушалките им улавят движенията на очите и главата на  обездвижените ползватели на инвалидни колички, като служат за компютърна мишка. 

Израел , Intendu, Dr. Son Preminger, Основател и Изпълнителен директор               

Intendu помага за възстановяване на мозъчната активност чрез използване на видео игри, които включват движения на тялото в реални житейски ситуации. Технологията може да се използва у дома или от терапевти, които се занимават с възстановяване на мозъчни нарушения от различен вид.

Япония, Factelier, Toshio Yamada, Основател и Изпълнителен директор               

Factelier е онлайн модна марка, която продава дрехи от японските фабрики за облекло директно към потребителя. Елиминирайки посредниците, те предлагат здравословна норма на печалба за производителите, които сами определят цените си. Мисията им е да възстановят занаятчийското производство и икономическите дейности в селските райони на Япония чрез световна мода.

Кения, Sanivation, Dickson Ochieng, Директор връзки с правителството     

Sanivation инсталира контейнерни тоалетни в домовете на хората безплатно, като предлага обслужването им срещу месечна такса. Екипът на Sanivation използва отпадъците като ресурс чрез преработката им в чисто гориво вместо въглища. Санитарните им услуги предлагат здравословно и достойно решение на проблем в Източна Африка, както и в лагерите за бежанци.

МалайзияFOLO FarmsKhi Sui (Will) ChuaСъосновател    

FOLO (Feed Our Loved Ones) е общност за градско земеделие, която иска да промени нагласите за използване на отпадъци и отглеждане на храна. Те обработват 3 тона от всекидневни хранителни отпадъци от хотели и ресторанти, като го превръщат в компост за отглеждане на здравословни органични зеленчуци за 100 семейства.

Мексико, WeaRobot, Ernesto Rodriguez-Leal, Основател и Изпълнителен директор

WeaRobot създава достъпен технологичен екзоскелет, за да подпомогне хората с нарушени двигателни способности. Освен, че са 46 пъти по-евтини от съществуващите решения на пазара, техните решения са и по-лесни за съобразяване с индивидуалните нужди, защото се продават на части. WeaRobot използва и виртуална реалност, за да улесни рехабилитацията у дома и да свързва пациента и лекаря от разстояние.

Нигерия, RecyclePointsChioma Ukonu, Съосновател и Оперативен директор

RecyclePoints помага на потребителите да създават стойност от отпадъците си. Използват модел, базиран на стимули за регистрирани потребители, като срещу натрупване на точки могат да пазаруват стоки за бита или да обменят за пари в брой в магазина iRecycle Store. RecyclePoints използват електрически триколки за събиране на отпадъците от боклукчиите, наречени ‘WasteBusters’.

Холандия, African Clean Energy, Judith Joan Walker, Оперативен директор

African Clean Energy произвежда и дистрибутира продукти за чиста енергия в централна Африка. Тяхната готварска печка ACE 1 позволява готвене без дим – рисков фактор, който убива 4 милиона души по света годишно. Печката произвежда и слънчева енергия за осветление и зареждане на телефони, което позволява спестяване на ресурс за рискови домакинства.

Полша, NexBio, Adam Kuzdraliński, Изпълнителен директор          

NexBio използва биотехнологии, за да улови в ранен стадии болести по агрокултурите, като с това позволява да се произвежда повече храна от по-добро качество с по-малко пестициди. Техният ДНК подход води до бързо идентифициране и диагноза на болестите по агрокултурите, по-бързо и по-евтино от традиционните методи. NexBio разработва в момента и мобилно решение ‘Lab in a box’, което ще позволи на фермерите да провеждат и бързи тестове на полето.

Португалия, Sun Concept, Nuno Gaspar de Oliveira, Директор Устойчивост               

Sun Concept разработва достъпни лодки на слънчева енергия, които са устойчиво решение за околната среда и за общностите, които разчитат на такива за своето всекидневие. С напълно екологичен и ефективен дизайн, лодките Sun Concept са тихи, не замърсяват и помагат на рибарите да пестят от гориво, докато предпазват морската екосистема, която ги храни.

Румъния, SOWAT, Khaled Al Mezayen, Управляващ партньор

SoWat е портативна система за пречистване на вода, която превръща всеки източник на свежа вода в чиста питейна вода, използвайки механичен процес без химикали. Тя пречиства от частици, паразити и бактерии, като запазва всички минерали. Една система SoWat може да пречисти водата за деня на 5 000 човека за месечен разход от €0.05 на човек. 

Словакия, SmartHead, Veronika Osvaldová, Съосновател и Изпълнителен директор

SmartHead е лесна онлайн платформа, която позволява на фирми и граждани да промотират своите проекти, насочени към обществото. Компаниите могат да създават свои профили със социални проекти. Проектът показва къде и какво се прави от социално отговорни фирми и приканва жителите да се включат към проекти в тяхната общност. SmartHead се стреми да вдъхнови всеки да се включи в изграждането на по-добро общество.

ЮАР, iDrop Water, James Steere, Основател        

iDrop Water се стреми да подобри начина, по който водата се консумира и продава в Африка чрез вендинг автомати, които пречистват и предлагат чиста вода в магазините. Водата се продава в опаковки за многократна употреба 80% по-евтино от бутилираната вода, като така се намаляват пластмасовите отпадъци. iDrop дели печалбата поравно със собствениците на магазини, като по този начин подпомагат местната икономика с всеки изкаран от тях долар.

Испания, Sea2see, François van den Abeele, Изпълнителен директор          

Всеки чифт Sea2see очила означава 10 кв.м. по-малко пластмаса в океана. Sea2see работи с риболовци, които събират 1 тон пластмасови отпадъци на всеки 3 дни, особено и риболовни мрежи, които са често изоставяни и оплитат морски животни. Те преработват тези отпадъци в дизайнерски и слънчеви очила. Сега потребителите могат да спасяват морето със стил.

Тайланд, Siam Organics, “Neil” Peetachai Dejkraisak, Изпълнителен директор          

Siam Organics разработва марката Jasberry с цел да прекъсне бедността сред дребните фермери, като им даде достъп до глобалния пазар на органични продукти. Оризът Jasberry е лилава разновидност на ориза с три пъти повече антиоксиданти от боровинката. Като предоставя на фермерите оризови семена и ги обучава за органично земеделие, Siam Organics им дава възможност за 14 пъти по-висока печалба.

Великобритания, Olio, Tessa CookСъосновател и Изпълнителен директор          

OLIO е безплатно приложение, което свързва съседи един с друг и с близките магазини, така че излишната храна да се споделя, а не да се изхвърля. Това включва храна с изтичащ срок на годност или храна от хладилниците на домакинствата, които ще пътуват. Потребителите качват снимка с описание и данни за взимане на храната, за да може тя да се използва от хора, които имат нужда от нея.

САЩ, DayOne Response, Tricia Compas-Markman, Основател и Изпълнителен директор

The DayOne Waterbag е 10 литрова раница, която позволява събирането, обработката, транспорта и съхранението на вода. Раницата за вода пречиства замърсената вода в питейна за 30 минути. DayOne Response предлага този продукт на множество международни НПО и държавни организации. Компактната и лека форма позволява бърза и лесна дистрибуция, което е важно за случаи на природни бедствия.

Коментари: 0