Човекът, платил най-голям данък общ доход в историята

Вярвате или не, сумата е точно 3 милиарда долара

Човекът, платил най-голям данък общ доход в историята

Снимка: Pixabay

Никой не обича да плаща данъци. Но плащането им не може да се избегне. Както е казал Айнщайн - "Най-трудното нещо на света е да се разбере какво е данък общ доход".

А кой, според вас, е човекът, платил най-големия данък общ доход в историята на САЩ? Предполагате, че е някой, който работи на Уолстрийт или в Силициевата долина? 

Дали е Марк Зукърбърг? За ваша информация, след като Facebook става публична компания през 2012 г., Марк е "ударен" с 2 милиарда долара данък върху доходите на физическите лица. Но тази сума все още не е рекордна за всички времена.

Стивън Коен е хедж фонд мениджър, управлявал доскоро фонда SAC Capital, който на върха на славата си има под управление активи за 16 милиарда долара. SAC е закрит през 2014 г. след скандал за търговия с вътрешна информация. В резултат на това Коен е принуден да върне всички външни инвестиционни пари и да създаде семеен офис, който управлява преди всичко личното му имущество.

Новосъздадената му фирма се казва Point72 Asset Management и управлява около 11 милиарда долара в началото на 2017 година. Компанията му е върнала около 10% след разходите през същата година и е набрала 3 млрд. външни капитали в началото на 2018 г. Така че общо стават 14 млрд. долара.

Според сайта на Point72 от ноември 2018 г. фирмата управлява 11 милиарда долара. Какво се случва с останалите 3 милиарда долара? Дали са резерви? Не.

Стив Коен е трябвало да плати 3 милиарда долара данъци.

И това е най-голямата сума, която някога е плащана като данък от физическо лице.
Стивът Коен - Снимка Point72 Asset Management

Тази огромна сума за данък се дължи на скорошна поправка в данъчното облагане, което досега е облагодетелствало хедж фонд мениджърите. През 2008 г. Конгресът гласува да прекрати практиката мениджърите на хедж фондове да отлагат плащането на данъци върху офшорнитеси доходи, спечелени чрез такси за управление. Управителите на хедж фондове са могли до 2018 г. да идентифицират приходите, получени чрез такси, и да отлагат плащането на данъците върху тях. Това ефективно им позволи да увеличат размера на парите, които влагат в офшорни фондове, в продължение на почти десетилетие.

Така през 2018 г., когато практиката се прекратява, всички очакват Стив Коен да плати голям данък. Но не и цели 3 милиарда долара.

Данъкът, който Коен плаща, е толкова изумително голям, че заслужава да се разкаже повече. Сумата от 3 милиарда долара е пряк резултат от огромния доход от такси, който той получава от предишната си фирма SAC Capital. Фондът начислява такси за управление от 3% от активите и таксите за ефективност до 50% от печалбата. Коен продължава да печели пари и да ги държи в офшорни сметки дълго след като Конгресът предприема стъпките за премахване на тази практика.

Коен и SAC Capital са обект на разследване през 2016 г. за търговия с вътрешна информация. В резултат на това разследване федералните органи налагат глобата от 1,8 млрд. долара и санкции за Коен, което е по-малко от неотдавнашното му данъчно облагане. Федералните власти също така закриват SAC Capital и забраняват на Коен да управлява външен инвестиционен капитал в продължение на две години.

Забраната за търговия на Коен изтича точно когато е наложен и огромния данък общ доход. 

Той отново търгува с пари на инвеститори и отново ще печели огромни суми. Така че не плачете за него.

Коен много бързо ще забогатее отново, след като се възстанови от шока от огромния платен данък, равен на 25% от общото му нетно богатство на стойност 12 милиарда долара.
Коментари: 0