Човекът, който ще наследи Уорън Бъфет начело на Berkshire

Този въпрос е тема на спекулации от над 15 години

Човекът, който ще наследи Уорън Бъфет начело на Berkshire

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Неочаквана новина произлезе от годишната среща на Berkshire Hathaway, а именно кой ще е следващият главен изпълнителен директор на компанията, който ще наследи 90-годишния Уорън Бъфет. Това би бил Грег Абел, зам.-председателят, ръководещ незастрахователния бизнес на конгломерата.

Директорите са съгласни, че ако нещо се случи с мен тази вечер, Грег ще поеме утре сутринта“, каза Бъфет пред CNBC.

Потвърждението му идва, след като в събота заместник-председателят на Berkshire – 97-годишният Чарли Мънгър, пръв намекна за това. В опит да обясни, че децентрализираният характер на компанията ще надживее него и Бъфет, той вметна, че „Грег ще запази културата“ на управление. Името обаче не е чак такава изненада и още през 2017 г. JPMogran определи Абел като най-вероятния избраник за потенциално вакантния пост.

Пред CNBC Уорън Бъфет похвали Абел, както и заместник-председателя Аджит Джейн, който управлява всички застрахователните операции на Berkshire. Тъкмо двамата са спрягани като топ кандидати за най-високия пост в компанията, откакто бяха повишени до зам.-председатели през 2018 г.

Ако, не дай боже, нещо се случи с Грег тази вечер, това ще бъде Аджит“, доразви Бъфет сценария за наследяването на управленския пост.

От думите му стана ясно, че изборът пада първо приоритетно върху Абел заради възрастта. Той е на 59 години докато Джейн е вече на 69. Иначе и „двамата са прекрасни момчета“.

Въпросът кой би поел поста на главен изпълнителен директор на Berkshire след Бъфет е тема на спекулации повече от 15 години. Дълго време за негов наследник се спрягаше Дейвид Сокол, който управляваше MidAmerican Energy, вече наричана Berkshire Hathaway Energy. Сокол обаче напусна компанията през 2011 г., след като бе разкрито, че е придобил дял от 10 милиона долара в химическата компания Lubrizol малко преди да препоръча на Berkshire да купи компанията.

Коментари: 0