Coca-Cola придобива китайски производител на многозърнести напитки

Сделката е за 400 млн. долара

Coca-Cola придобива китайски производител на многозърнести напитки
172 ~ 1 мин. четене

Безалкохолният гигант Coca-Cola ще придобие бизнеса с напитки на китайската компания China Culiangwang Beverages Holdings за сумата от 400.5 милиона долара заедно с дълговете. Компанията планира да стъпи на бързорастящия пазар на многозърнести напитки.

Това е първата сделка за покупка на щатската компания в Китай от 2010 г., когато антитръстовият регулатор спря опита й за придобиване на производителя Huiyuan.

Плановете на China Culiangwang с;лед продажбтаа на бизнеса с напирки, е да се фокусира върху марките си за потребителски продукти. Предстои сделката да бъде одобрена от антитръстовите власти в Китай.

Имайки предвид пазарната капитализация от 230 млн. долара на China Culiangwang, Coca-Cola плаща значителна премия. Акциите на китайската компания, чиято стойност нарасна повече от двойно тази година, бяха спрени за търговия днес.

„Предложената сделка е част от стратегията на Coca-Cola China да продължи да предлага диверсифициран набор продукти на китайските потребители, с базираните на растителна основа протеинови напитки, които са все по-разрастваща се категория в Китай”, се казва в съобщение на щатската компания.

Бизнесът с напитки на китайската компания й е донесъл нетна печалба от 193 милиона юана за финансовата година, приключила с април 2014. Компанията имаше активи за 219 милиона долара към края на октомври 2014.

Подкрепи Economic.bg