Ким Чен Ун покори свещена за корейците планина

На върха на Пектусан се намирал таен лагер на партизаните, воден от Ким Ир Сен

Ким Чен Ун покори свещена за корейците планина

Снимка: EPA

4112 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се изкачи на върха на свещената за корейците планина Пектусан (Белоглавата планина), разположена в Северната част на страната, предаде ТААС.

Според официалната корейска историография на върха на планината се намирал таен лагер на партизаните, воден от основателя на републиката на Ким Ир Сен. През 1942 г. там е роден синът му – Ким Чен Ир (бащата на Ким Чен Ун).

Според корейската телеграфна агенция лидерът на Северна Корея е отложил важни държавни дела, за да се изкачи на планината, където се снимал с голяма група придружаващи го военни летци.

Като върховен главнокомандващ Ким Чен Ун е заповядал на военновъздушните сили и на противовъздушната отбрана да повишат бойната си готовност, използвайки опита на партизаните от антияпонското движение.

От своя страна летците се заклели във вярност на Ким Чен Ун и обещали да „спечелят победа във войната за обединение на родината“.

В похода до Пектусан участие са взели и високопоставени партийни и военни дейци, отбелязва Корейската телеграфна агенция.Подкрепи Economic.bg