Еврозоната е изложена на риск от нов имотен балон

Старши икономисти от Commerzbank очакват, че средните цени на жилищата ще надхвърлят нивата отпреди финансовата криза

Еврозоната е изложена на риск от нов имотен балон

Еврозоната е изложена на риск от нов балон на имотния пазар. Той би се получил от експанзивната парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ). За това предупреждават анализаторите от германската банка Commerzbank, пише CNBC.

Съветът на ЕЦБ ще проведе среща другия четвъртък и вероятно ще вземе решение относно подробностите по третата си програма за целеви операции за дългосрочно рефинансиране (TLTRO-III). Това е серия от операции на Евросистемата, която осигурява финансиране на кредитни институции за период до 4 години.

Програмите за целеви операции за дългосрочно рефинансиране предлагат дългосрочно финансиране при атрактивни условия на банките с цел да ги окуражат да отпускат повече кредити на бизнеса.

Централната банка е изправена пред призиви от някои пазарни играчи да предостави свежи стимули, за да помогне на загубилата сила европейска икономика. Третата програма TLTRO представлява именно продължение на курса на експанзивната парична политика.

Commerzbank обаче се изказва негативно за програмите TLTRO. „С оглед на ниската базова инфлация, някои политики често се приемат като безплатен обяд“, гласи бележка от старшите икономисти на германската банка Ралф Солвин и Джорг Крамър. „И все пак експанзивната парична политика на ЕЦБ си има цена и тя идва под формата на по-високи цени на жилищата, които вече изглеждат скъпи в някои страни, а заплахата от балон на цените на имотите е реална възможност и тя се изразява в по-високи цени на жилищата, които и без това изглеждат твърде скъпи в някои страни. Заплахата от балон при цените на имотите е съвсем реална“, пишат още те.


 Ръст на цените на жилищата

Commerzbank подчертава, че цените на жилищата се повишават бързо в по-голямата част от икономиките в Еврозоната, включително в големите икономики Германия, Белгия и Франция. С повишение от около 4.5% през 2018 г. Германия е малко над средното по отношение на ръста на цените на жилищата, а в Словения и Латвия се наблюдава двуцифрен ръст на цените. В Португалия, Холандия и Люксембург цените са се увеличили с почти 10%.

Въпреки това анализаторите Commerzbank очакват, че лихвите на ЕЦБ в обозримо бъдеще ще останат в негативната територия, като това допълнително ще увеличи заплахата от балон на имотния пазар.

„Връзката между цените на жилищата и наемите, често използвана мярка за оценка на недвижимите имоти, от началото на 2015 г. насам се е увеличила с над 10%. Това е по-малко от 5% по-ниско от равнището в началото на 2008 г., когато на имотния пазар в някои страни от Еврозоната се получиха значителни балони“, гласи още текстът от Commerzbank.

Германската банка очаква, че ако ЕЦБ поддържа позицията си по валутната политика до края на 2020 г., средните цени на жилищата ще надхвърлят нивата отпреди финансовата криза.

Коментари: 0