Covid-19 обърква плановете на руския диамантен гигант „Алроса“

През април контролираната от държавата компанията обяви, че е намалила заплатите на ръководството с 20%

Covid-19 обърква плановете на руския диамантен гигант „Алроса“
808 ~ 2 мин. четене

Руският производител на диаманти „Алроса“ предупреди, че производствените му планове за тази година може да се променят, тъй като се подготвя да спре два минни проекта заради спадащото търсене и продажбите, причинени от епидемията от коронавирус.

От 15 май ще спре работа подземната мина „Айхал“ и кариерата и „Заря“, които представляват приблизително 7% от диамантената продукция на компанията. Те добиха 2.6 млн. карата необработени диаманти миналата година.

Руската контролирана от държавата компания заяви, че надзорният съвет ще заседава този месец и ще обмисли промяна на производствения план за 2020 г., като добави, че компанията се надява да възобнови производството при спрените проекти, тъй като пазарът се подобрява.

В момента „Алроса“ планира да добие 34.2 милиона карата тази година, което е по-малко от 38.5 милиона карата през 2019 г.

През март, поради въведените ограничителни мерки, продажбите на диамантената компания паднаха наполовина. Договорите с редица клиенти на дружеството бяха прекратени. През април компанията обяви, че е намалила заплатите на ръководството с 20%.

Преди месец, в интервю за РБК, генералният директор на компанията Сергей Иванов заяви, че възстановяването на търсенето на диаманти може де започне към третото тримесечие на 2020 г, когато отново ще заработи подразделението за шлифоване на скъпоценните камъни. 

"И "Алроса", и другите големи играчи на пазара не продават диаманти от близо два месеца и мисля, че това може да продължи още няколко месеца. Ние сме подготвени за това", допълни Иванов. "Когато пазарите заработят пак през лятото, ще можем отново да купуваме и при подновяване на дейността по полиране на диамантите малко по малко до началото на третото тримесечие ще се възстанови търсенето на диаманти", добави той.

"Алроса" е сред трите най-големи компании в света, които добиват диаманти и делът ѝ в световния добив е 25%. Други 6% са от анголската компания Катока (Catoca), от която "Алроса" притежава 41%.

На територията на Русия компанията добива диаманти в Република Саха (Якутия) и Архангелска област.

Коментари: 0