Daimler и BMW правят общ бизнес за зареждане и споделяне на е-коли

Те ще инвестират 1 милиард евро в начинанието

Daimler и BMW правят общ бизнес за зареждане и споделяне на е-коли

Директорите на BMW Харалд Крюгер и на Daimler Дитер Цетче

Снимка: БТА

896 ~ 2 мин. четене
Немските автомобилни гиганти Daimler и BMW представиха днес съвместен проект - общ бизнес за споделяне, паркиране и зареждане на електрически автомобили, за да се конкурират с услугите за мобилност, предоставяни от Uber и други технологични фирми.

Двете компании обявиха, че ще инвестират повече от 1 млрд. евро за разширяване на съвместното предприятие, излизайки отвъд производството и продажбите на автомобили.

Консултантската компания PwC по-рано обяви данни, според които производителите на автомобили се изправят пред маргинализация от страна на богатите на пари и технологии технологични фирми, освен ако не развият услуги, основани на споделянето на превозни средства, съобщава Ройтерс.

Утвърдените фирми за споделени превози непрекъснато разширяват бизнеса си. Начело на новите услуги в мобилността са китайската компания Didi Chuxing и американската Uber.

„По-нататъшното сътрудничество с други доставчици, включително дялове в стартиращи компании и утвърдени играчи, също е възможен вариант”, каза главният изпълнителен директор на Daimler Дитер Цетче.

Марката на Daimler Car2Go за споделяне на автомобили ще бъде комбинирана с DriveNow, ParkNow и ChargeNow на BMW, като и двамата производители ще притежават 50% дял от това ново предприятие.

Съвместното дружество ще има пет направления: REACH NOW - услуга за управление на маршрути и резервации, базирана на смартфони, CHARGE NOW - за зареждане на електрически автомобили, FREE NOW - за споделени таксиметрови пътувания, PARK NOW - за паркинг и SHARE NOW - за споделяне на автомобили.

„Тези пет услуги ще се сливат все по-тясно, за да формират едно портфолио от услуги за мобилност с изцяло електрически самоходен парк от автомобили, които зареждат и паркират автономно,” каза главният изпълнителен директор на BMW Харалд Крюгер.

BMW и Daimler работят и по технологии за автономни автомобили, което би им позволило да подобрят позициите си на този пазар.
Подкрепи Economic.bg