Данъчните затвориха пет от най-големите заведения в Приморско

Само преди няколко дни хотелиери от града се оплакаха пред Валери Симеонов от шумни заведения

Данъчните затвориха пет от най-големите заведения в Приморско

Мащабна акция на данъчни инспектори, полиция и митници се е провела снощи, 20 август в Приморско. Проверяващите са влезли едновременно в пет от най-популярните заведения в курорта, потвърдиха от НАП-Бургас пред Economic.bg. 

И петте обекта са запечатани от приходната агенция за 48 часа като до това се е стигнало, след отказ за предаване на наличните средства от касите на обектите, които са натрупали значими просрочени задължения. От НАП допълват, че е иззета е компютърната конфигурация на търговските обекти.

По непотвърдена информация обектите са "Хавана клуб", механа “Българан”, пицария "Неро" и ресторант “Старата чешма” и след акцията са затворени от органите на реда. Economic.bg потърси коментар от засегнатите заведения, но телефоните им бяха изключени.

Обектите за запечатани от НАП за 48 часа с цел обезпечаване на доказателства по предстоящи ревизионни действия, съобщиха от приходното ведомство в морския град. Иззета е компютърната конфигурация на търговските обекти. До запечатването се стигна след отказ за предаване на наличните средства от касите на обектите, които са натрупали значими просрочени задължения.    

"И в Приморско няма недосегаеми - поздравления за институциите, провели нощната акция!", написа в социалните мрежи вицепремиерът Валери Симеонов, който участваше в подобни акции по Черномоерието заедно с проверяващите. 

Само преди няколко дни, на 16 август хотелиери от града се оплакаха пред Симеонов от шумни заведения, които често нарушават нормите за тишина. Според тях проблемът съществуват от години и граждани и бизнес се оплакват, но жалбите им не са взети под внимание. 

Продължават активните контролни действия на Националната агенция за приходите по спазване на данъчното и осигурително законодателство през активния летен туристически сезон. По Южното Черноморие от началото на месец юни са извършени близо 3000 проверки. Данъчните отбелязват спад на нарушенията в сравнение с миналото лято и ръст на оборотите. 

Най-чести нарушения остават неиздаването на касова бележка и разлика в касовата наличност. Фрапиращите, груби данъчни нарушения също намаляват. От началото на лятото по Южното Черноморие данъчните са запечатали повече от 20 обекта за работа без фискално устройство, както и повторно други 10 заради това, че отново не издават касови бележки. Мярката запечатване на търговски обект за неиздаване на касова бележка от началото на лятото е била наложена над 100 пъти. 

Засиленият контрол ще продължи през целия активен летен туристически сезон, като се получава и информация от Черноморските общини, на базата на която приходното ведомство извършва допълнителни проверки.  

Коментари: 0