ДАНС проверява „Джи Пи Груп” за злоупотреби с еврофондове

Проверката идва след публикацията на разследващия сайт „Биволъ” и задържаният журналист Димитър Стоянов

ДАНС проверява „Джи Пи Груп” за злоупотреби с еврофондове
5052 ~ 1 мин. четене

Софийска градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да провери строителната компания „Джи Пи Груп” по повод публикацията на сайта „Биволъ” - „ДжиПи Гейт“: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“. Това съобщават от прокуратурата.

Предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдените факти. В хода на проверката ще бъде осъществено и взаимодействие с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

На 14.09.2018 г., по повод същата публикация, сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове е постъпил до главния прокурор от вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът на Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи в оставка Валентин Радев, както и до председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“. Сигналите от Томислав Дончев и от сайта „Биволь“ са обединени.

Съобщението на прокуратурата идва малко преди протеста срещу потъпкването на свободата на словото, организиран днес по повод задържането на журналиста Димитър Стоянов от „Биволъ”.

Подкрепи Economic.bg