Държавата чака разрешение от ЕК да даде 600 млн. лв. на „Марица-изток 2“

Държавният ТЕЦ е натрупал задълженията си към БЕХ заради невъзможността да си плаща за емисиите

Държавата чака разрешение от ЕК да даде 600 млн. лв. на „Марица-изток 2“

Председателят на БЕХ Жаклен Коен (вляво) и енергийният министър Теменужка Петкова

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Държавният ТЕЦ „Марица-изток 2“ има над 600 млн. лв. задължения към държавния енергиен холдинг. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за БНР. „Други задължения нямат“, успокоява тя.

До края на октомври се чака отговор от Европейската комисия, която да позволи или не правителството да използва 600 млн. лв. от парите на данъкоплатците и да вдигне капитала на фактически фалиралия ТЕЦ.

„Увеличението на капитала на ТЕЦ „Марица изток 2“ касае централата. Искаме да капитализираме част от задълженията, които ТЕЦ-а има към Българския енергиен холдинг (БЕХ), да увеличим капитала. Така би постъпил всеки един частен инвеститор в условията на пазарна икономика – тази теза ние защитаваме пред ЕК. Смятам, че има доста добър напредък. Надявам се до края на октомври да имаме решение на този въпрос“, обясни Теменужка Петкова.

Основният проблем в ТЕЦ „Марица изток 2“ е свързан с разходите за емисии. „Централата работи много добре, тя е в много добро техническо състояние, но високите цени на емисиите повлияват върху финансовите параметри и резултат, а и на всяка една централа, която произвежда електрическа енергия от въглища. Цената на енергията в целия регион бележи покачване и една от причините е именно покачването на цените на емисиите в глобален мащаб“, добави министърът.

Тя напомни, че в България 46% от електрическата енергия се произвежда от въглищните централи, а през зимата този процент достига 60. „Това определя стратегическото място и на комплекса „Марица-изток“, и на всички централи, които произвеждат електрическа енергия от въглища“, отбеляза Теменужка Петкова.

Тя добави, че международният консултант, нает от БЕХ, работи по анализ на адекватността на системата. „На базата на този анализ ние ще представим пред ЕК и механизма за капацитет, който е предназначен да гарантира сигурността на доставките, както и ликвидността на пазара на електрическа енергия не само в България, но и в региона“, добави министърът.

Относно ТЕЦ "Марица-изток 3 КонтурГлобал" и желанието на държавата да развали дългосрочния договор за изкупуване на електроенергия, Теменужка Петкова каза, че анализите на икономическия консултант показват, че към настоящия момент инвеститорът е възстановил напълно първоначалното си вложение със съответната норма на възвръщаемост. По думите ѝ в разговори с ръководството на ТЕЦ-а ще бъде намерено балансирано решение, което да удовлетворява и двете страни.

„КонтурГлобал“ е важна централа. Разчитаме и сме сигурни, че тя ще продължи да работи, но при пазарни условия, както всички останали участници в него. Това ще покажат преговорите, които предстоят“, добави тя.

Днес министър Теменужка Петкова ще се срещне с ръководствата на централите от комплекса "Марица-изток" и синдикатите, с които ще обсъдят мерките за бъдещата работа на ТЕЦ-овете.
Коментари: 0