Държавата поема 60% от заплатите в частния сектор за 3 месеца

Правителството ще налее в държавната банка за развитие 500 млн. лв., с които ще се финансират засегнати от кризата фирми

Държавата поема 60% от заплатите в частния сектор за 3 месеца

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

16118 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ще предложим изменения в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), за да изградим механизъм, по който юридическите лица, изправени пред избора дали да освободя служителите си заради COVID-19 и държавните мерки срещу разпространението на коронавируса, да получат подкрепа. Това каза финансовият министър Владислав Горанов след срещата му с работодателите и синдикатите по повод необходимостта от държавна подкрепа за бизнеса, засегнат от заразата.

Горанов обясни, че тази мярка е краткосрочна и ще бъде в сила три месеца, поне първоначално. Фирмите ще могат да кандидатстват в Агенцията по заетостта и да получат 60% от разходите за фонд „Заплата“ във фирмите в момента.

„Това ще става чрез кандидатстване до службите по заетостта. Ще се подават данни за лицата, за които се искат тази подкрепа. След това парите ще се трансферират до юридическите лица, а те ще трябва да я допълнят тази сума съвестно до 100% и да запазят трудовите правоотношения с тези лица. Надявам се тази мярка да помогне в следващите три месеца на тези, които са временно затруднени да съхранят тази заетост и да минем по-плавно и гарантирайки на работниците и устойчиви доходи“, каза Горанов.

Той също така обяви, че ще се предостави ликвидна подкрепа на фирмите, използвайки ББР и търговските банки. „По отношение на инструменти, които да подпомогнат кредитната система, така че тя да е партньор на бизнеса в кризата, предлагат на правителството увеличение с 500 млн. лв. капитала на Българската банка за развитие (ББР)“, каза Горанов.

Министърът обясни, че подкрепата ще е по две линии - издаване на портфейлни гаранции към търговските банки и предоставяне на опции за обратно изкупуване на акции на фирми от страна на ББР или на дъщерното й дружество за рисков капитал. Според Горанов така частните банки ще могат да бъдат гъвкави спрямо клиентите си. Освен това чрез схемите за обратно изкупуване държавата ще влезе директно в капитала на фирмите, като Горанов определя това като безплатно финансиране, тъй като е безлихвено. В последствие, по силата на договора за обратно изкупуване, фирмите ще си вземат дела по-късно, когато вече са в по-добро финансово състояние. „Но отново с посредничеството на банките, на които са клиенти фирмите“, каза още финансовият министър.

Горанов поиска изрично да се заяви, че към момента няма тотално блокиране на търговски обекти в България, въпреки  че това е настояване на председателя на кризисния щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски и беше подкрепено от премиера Бойко Борисов. Финансовия министър напомни, че към момента действа заповед на здравния министър, по силата на която е забранена дейността основно на хранителните и питейните заведения, местата за забавление и моловете, но там е позволено да работят банките, застрахователните дружества, аптеките хранителите магазини.

„Не бива да се интерпретира погрешно заповедта и да се прилага свръх ограничително. Ако щабът предложи допълнителни ограничения, ще има допълнителна административна форма. Стопанският живот е ограничен само до социално дистанциране, засегнати на първа линия са заведенията за обществено хранене и увеселителните заведения, защото там се струват много хора.

Коментари: 0