Държавата прави ключова крачка напред към 5G

Правителството реши да освободи спектъра от 700 MHz

Държавата прави ключова крачка напред към 5G

Снимка: БТА

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
5G в България
Правителството реши да освободи част от дълго чакания от телекомите радиочестотен спектър, с което направи важна крачка към изграждането на мрежи от ново 5G поколение в България. Това става възможно с гласуваното изменение и допълнение на Националния план за разпределение на радиочестотния спектър по време на днешния Министерски съвет. 
От информацията става ясно, че сега предстои Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да организиране дейността по предоставяне на операторите на радиочестотен спектър в обхват 700 MHz и радиочестотна лента 24.25-27.5 GHz. 
Спектърът от 700 MHz, заедно с този от 800 MHz, който засега остава зает, е приоритетен за мобилните оператори. Те ще могат да осигурят висока скорост на обмен на данни при пълно покритие на страната по територия, а не само по население. 
Липсата на незаети честоти е една от основните бариери пред разгръщането на 5G мрежи у нас. За освобождаването им се настоява от години, но стъпката дълго време бе отлагана, тъй като спектърът от 700 MHz и 800 MHz по принцип се ползва от военните, а освобождаването му изисква и големи финансови разходи. 
Обяснението бе, че, за да се пристъпи към освобождаване на спектъра, има нужда от обновяване на авиофлота. Затова не е изненада, че новината за честотите от 700 MHz идва след развитието по сделката за нови изтребители F-16, които България купува от САЩ. 
Междувременно трите основни телеком оператора у нас – A1, Vivacom и Telenor, вече работят по пускането на свои мрежи от ново поколение, като активно се извършват и тестове в тази посока. 5G комуникации за крайните потребители в България се очаква да има през идната 2020 г. В страни като САЩ, Южна Корея, Великобритания и Люксембург такива вече се пускат. 
Направените изменения са в съответствие с Националната пътна карта за изпълнение на задълженията на Република България по Решение (ЕС) 2017/899 на Европейския парламент и на Съвета от 17 май 2017 г. за използването на радиочестотна лента 470-790 MHz в Съюза. 
Коментари: 0