ОПЕК намали прогнозата си за търсенето на петрол през 2020 г.

Картелът ще обсъди в четвъртък необходимостта от удължаване на ограничението на добива

ОПЕК намали прогнозата си за търсенето на петрол през 2020 г.

Снимка: opec.org

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) намали прогнозата си за ръста на световното търсене на нефт през 2020 г., пише Reuters. Картелът отчита икономическото забавяне в глобален план и посочва, че има постоянна необходимост от усилия да се балансира пазарът, за да не се пренасища със суровина.

В своя месечен доклад за състоянието на пазара Организацията посочва, че търсенето на петрол в световен мащаб ще се увеличи с 1.08 млн. барела на ден догодина, което е със 60 хил. барела по-малко от по-ранните очаквания. Прогнозата е, че пазарът ще остане на излишък, т.е. търсенето ще е по-малко от предлагането.

По-слабите перспективи на фона на търговската война между САЩ и Китай, както и вероятността от Brexit без сделка биха могли да притиснат ОПЕК и съюзниците му, включително Русия, да поддържат или да коригират политиката си за намаляване на продукцията. В четвъртък министрите на държавите от ОПЕК ще обсъждат дали са необходими по-дълбоки съкращения на производството.

В своя доклад ОПЕК понижава прогнозата си за растежа на световната икономика през 2020 г. до 3.1% от 3.2% и заявява, че увеличението на търсенето на петрол през следващата година ще бъде изпреварено от „силния растеж“ в предлагането от конкурентни производители като САЩ.

„Това подчертава споделената отговорност на всички страни производителки да подкрепят стабилността на пазара на петрол, за да се избегне нежелана нестабилност и потенциален рецидив в пазарния дисбаланс“, се казва в доклада.

От 1 януари ОПЕК, Русия и други производители изпълняват сделката за намаляване на производството с 1.2 млн. барела дневно. Последното подновяване на договора удължи ограничението до март 2020 г.

В доклада се посочва, че запасите от петрол в индустриализираните икономики са паднали през юли, което е леко успокоение за членовете на картела, пише Reuters. Но запасите все пак са над 5-годишната средна стойност - критерий, който ОПЕК наблюдава отблизо.
Коментари: 0