Държавата ще търси работа на съкратените работници от мините на Ковачки

Около 650 души остават без работа, 150 от тях са пенсионери

Държавата ще търси работа на съкратените работници от мините на Ковачки
„Има възможност за всички съкратени работници от „Въгледобив Бобов дол" да бъдат намерени работни места в региона. Това каза пред журналисти социалният министър Зорница Русинова във връзка с протестите на миньорите от рудник „Бабино“, предаде „Фокус“. В началото на седмицата стана ясно, че всички 650 работници от мината ще бъдат съкратени. Последва гладна стачка, а някои работници, които не са взимали заплати от месеци, дори трябваше да бъдат вкарани в болница заради влошено здравословно състояние.

„При самото начало на стачните действия вчера екипи на „Главна инспекция по труда“ също бяха на място, включително и с предписания по отношение на здравното състояние на миньорите, които са под земята“, каза министърът.

Според Русинова в бюрата по труда има достатъчно заявки за набиране на хора в региона. Засега обаче не е ясно какво друго биха могли да работят тези хора, от които 150 души са вече пенсионери. Министърът уточни, че те биха могли да се преквалифицират с пари от бюджета или по оперативни програми.

Рудник „Бабино“, част от мини “Бобов дол“ на Христо Ковачки, спира работа. Още в началото на септември предприятието подаде заявление до Областната инспекция по труда в Кюстендил, че спира работа. Тогава лидерът на синдиката “Подкрепа“ в мините инж. Чавдар Иванов каза, че по-голямата част от миньорите ще бъдат разпределени към други обекти от групата.
Коментари: 0