Държавата „ще търси възможност“ да финансира НИМХ

Синоптиците настояват за 1.14 млн. лв., след като не са получили почти нищо от предишните 15 млн. лв.

Държавата „ще търси възможност“ да финансира НИМХ
Въпреки че в началото на януари 2018 г. правителството реши да даде на БАН 15 млн. лв., извън влезлия в сила само няколко дни по-рано Закон за държавния бюджет, оказва се трябват още пари на института. Причината е, че допълнителните милиони, които все още не е ясно как ще се „осчетоводят“, са отишли основно за плащане за публикации и цитирания, а не за дейности, пряко обслужващи държавата и обществото.

И така, оказва се, че Националният институт по метрология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН), който е една от най-полезните структури на института, от практична гледна точка, не получава почти нищо допълнително. През април института по метрология обяви символичен протест срещу това разпределение, но не спря работа.

Тази сутрин синоптиците вече излязоха на ефективен протест пред сградата на БАН. Те настояват спешно да получат 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността си до края на годината, както и за трайно решение на проблема с недофинансирането. „До 9 юли парите свършват и ще започне поетапно изключване на звената“, алармира синоптикът Анастасия Стойчева.

И след реалната заплаха за спиране на дейността на института, което означава спиране на прогнозата за времето, която се използва в най-различни дейности от икономиката, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви, че „ще търсим възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи на НИМХ за тази година“.

На специален брифинг след среща с представители на БАН и НИМХ той обяви, че ще се търси нова методика за финансиране, като то трябва да е обвързано с резултатите и с обществените дейности.

„Готови сме да съгласуваме и променена методика, ако такава бъде предложена. По-скоро ще търсим други варианти, предвид че средствата вече са разпределени. Имаме споразумение за догодина бюджетната субсидия за БАН да бъде утвърдена по дейности, като една от тях ще бъде хидрометеорологичното обслужване на държавата и обществото. Ще търсим възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи за тази година. Основният проблем е, че трябва дългосрочно да съхраним хората в НИМХ и да подобрим условията за работа. Много ми се иска и ОС на БАН да отчита по-голямата специфика на НИМХ“, обясни той. Според него работата на НИМХ е най-видима и ежедневно сме зависими от нея.
Коментари: 0