Държавите с най-високи и най-ниски учителски заплати

Съществуват значителни разлики

Държавите с най-високи и най-ниски учителски заплати

Данни, публикувани от ОИСР, показват, че в САЩ средният американски учител получава начална заплата от около 39 000 долара годишно, като сумата достига около 67 000 долара за учител-ветеран.

Пълният набор от данни на ОИСР разкрива пропастта между най-високите и най-ниско платени учители по света. Когато се обърнат в щатски долари, много от заплатите са доста по-ниски от тези на средния американски учител, пише "Бизнесинсайдър". 
 
За сравнение, началната заплата за учител в гимназия без опит в Люксембург е около 70 000 долара. Пиковата заплата за учител-ветеран е 124 000 долара.


В Люксембург, една от най-богатите страни в света, един неопитен учител може да очаква да направи повече в първата си година, отколкото учителите в почти всички други страни могат да се надяват да направят през цялата си кариера.

Възнагражденията в четирите държави с най-ниски заплати са под началните заплати в 10-те най-добре платени страни. Заплатите на учителите към края на кариерата им в Словашката република, Чехия, Полша и Унгария остават под 30 000 долара.


Доминацията на Люксембург и Швейцария продължава и за учителите от гимназията. Подобно на тях, корейските учители все още виждат най-големите скокове в заплащането на кариерата си.
 
Австрия е единствената страна, в която има значителна разлика между заплатата в началното училище и в гимназиите. Учителите в гимназия правят около $10 000 повече от колегите си.
 
Къде е България?
 
Страната ни не е член на ОИСР и затова организацията не предоставя данни за нея.
 
Но от 2019 г. заплатите на учителите у нас бяха значително повишени. От януари средната брутна заплата на начинаещ учител бе увеличена от 760 на 920 лева. Това означава, че за година брутно един млад преподавател взема 11 040 лева. Това прави 6381 долара по днешния курс на БНБ.
 
Средната брутна заплата на учителите е близо 1300 лева за януари и от десетилетия насам тя е по-висока от средната за страната, се похвали в началото на годината министърът на образованието. Така един учител с добър стаж получава брутно годишно близо 15 600 лева. Спрямо днешния курс на долара от 1,73 лева това прави малко над 9000 долара бруто.

Коментари: 0