Испания ще се възползва максимално от Brexit с предсрочни избори

Днес испанският премиер Педро Санчез свика вота и създаде всички условия за буря по въпроса за Гибралтарския проток

Испания ще се възползва максимално от Brexit с предсрочни избори

Испанският премиер Педро Санчез насрочи предсрочните парламентарни избори за април

Снимка: БТА

Автор: Цветан Петров
Испания изглежда решена да се възползва от несигурността около излизането на Великобритания от ЕС и да повдигне остро темата дали Лондон или Мадрид има право да управлява Гибралтарския проток.

Днес испанският премиер Педро Санчез свика предсрочни избори през април, като така създаде възможност съперничещите си за властта испански партии да намесят в предизборната кампания въпроса за протока. При това най-интензивната агитация преди вота се очаква да е през втората половина на март, точно преди насрочения за края на месеца Brexit.

Още през ноември миналата година Санчез призова британския си колега Тереза Мей да обсъдят темата за спорната територия по дипломатически път. Тогава испанският лидер заплаши, че ако искането му не бъде уважено, то той ще наложи вето върху споразумението за Brexit между Великобритания и ЕС. За да успокои тогавашните страсти, Лондон беше принуден да напише писмо, в което обясни, че въпросът за Гибралтар може и да не бъде твърдо уреден в споразумението с Брюксел. Санчез тогава обяви победа, заявявайки, че Великобритания ще бъде принудена да започне преговори с Испания за общ суверенитет върху протока.

На Мей все още ѝ е нужна испанската подкрепа относно споразумението за Brexit, особено пък в момент, когато тя се стреми да предоговори с ЕС темата за невъвеждането на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия – нещо, за което британските депутати и министри се опасяват, че ще наруши единството на Обединеното кралство.

Евентуален рестарт на преговорите между Лондон и Брюксел ще даде на Испания, а и на другите страни членки на ЕС, шанс да отправят от своя страна нови искания към Великобритания. Очевидно според Санчез една нова предизборна кампания в страната му ще направи испанските партии много по-яростни защитници на испанската позиция по въпроса за това кой владее Гибралтарския проток.
Коментари: 0