Държавните болници обмислят обединение в общ холдинг

Целта е да се спре отварянето на частни книники там, където няма нужда от тях

Държавните болници обмислят обединение в общ холдинг
236 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова
Нов план обмислят шефовете на някои от държавните болници, предаде БГНЕС. Моделът, по който може да се спре отварянето на частни клиники там, където няма нужда от тях, е обединението на държавните лечебници в холдинг.

В София може да се формират няколко т.нар. кръга от клиники с обща администрация, пише "Преса". Например "Пирогов", "Св. Екатерина", Александровска болница и "Майчин дом" заедно покриват напълно нуждите на определена територия с целия спектър от медицински дейности. Така в здравната карта ще бъде отбелязано, че в този кръг няма нужда от отваряне на никаква друга структура.

Областната болница ще е основният лечебен център, а останалите лечебници в малките градове ще си разпределят по равно дейностите. Разбира се, има разногласия между директорите на болниците. Едните предлагат не да се забранява на частника да строи на тази територия, а да плати на държавата определена сума, за да може да работи. Тези пари здравното министерство ще инвестира обратно в болниците, чийто собственик е, така че да са конкурентни като апаратура и условия на новите звена и да могат да задържат кадри.

Ако някой иска да отвори частна детска клиника, това няма да му струва нищо, защото нуждата от такава структура е голяма. Но ако иска да построи 13-ата поред инвазивна кардиология в столицата, цената за всяко легло, което ще бъде разкрито в нея, ще е висока. Такъв модел на управление вече работи в страни като Франция и Великобритания.Вторият вариант е да се забрави изобщо на частниците да извършват на територията на държавния холдинг дейности, заплащани от касата. 

Така обаче ще бъдат засегнати и вече съществуващи клиники. Този план се подкрепя от повече директори. Собствениците на частни заведения със сигурност ще дадат сериозен отпор на идеята. Междувременно те си направиха нова асоциация, която има за цел да обсъжда с държавата вземането на важни решения за финансирането на системата. 
Коментари: 0